Pianisté Bagarovi: Otec a syn, jazz i klasika

22. září 2016

Dva klavíristé, dva hudební žánry, dvě generace, otec a syn. Těmito slovy by se dal stručně charakterizovat Jazzový podvečer, který na stanici Vltava uslyšíme 23. září. Skrze nedávné rozhlasové nahrávky se v něm samostatně a na závěr i společně představí Radek Bagar mladší a Radek Bagar starší.

Brněnský rodák Radek Bagar mladší v den vysílání pořadu oslaví teprve dvanácté narozeniny, ale i přes svůj věk má za sebou už řadu úspěchů. Několikrát zabodoval v Mezinárodní mozartovské soutěži Amadeus určené mladým klavíristům do 11 let, kde v příslušné věkové kategorii získal v letech 2012, 2014 i 2015 první místo. Loni se v téže soutěži současně stal nejlepším českým účastníkem. Letos v únoru získal první cenu v klavírní soutěži Beethovenovy Teplice a koncertoval s Filharmonií Brno i dalšími tělesy. V minulosti se představil také na Slovensku, v Polsku, Rakousku či Itálii a vystoupil i v České televizi a nahrával v Českém rozhlase.

V pořadu zazní kompozice z repertoáru George Gershwina, Fryderyka Chopina, Johanna Sebastiana Bacha a Wolfganga Amadea Mozarta, které Radek Bagar mladší sólově natočil v prosinci 2014 a 2015.

Klasickou hudbu ve druhé části pořadu nahradí jazz. Radka Bagara mladšího vystřídá jeho otec, jazzový pianista stejného jména. Radek Bagar starší je zkušený hudebník, který má i přes svou nespornou kvalitu chuť neustále se zdokonalovat a to nejen skrze standardní jazzový repertoár.

Skládá vlastní kompozice, z nichž některé letos v březnu natočil v nahrávacím studiu brněnského Divadla na Orlí za pomoci bubeníka Martina Kleibela a zkušeného kontrabasisty Vincence Kummera. V podání tria uslyšíme kormě jiného také čtyři Bagárovy vlastní skladby.

Pořad uzavřou symbolicky otec se synem ve společném duetu. Zahrají skladbu Nane Cocha, kterou můžeme znát například z filmu Cikáni jdou do nebe. Skladbu upravil pro čtyři ruce Radek Bagar starší.

autor: Max Wittmann ml.
Spustit audio