Kristina Barta Trio ve finále „jazzového Eurosongu“

17. květen 2016

Kristina Barta Trio, tak se jmenuje další mladá úspěšná jazzová formace v čele s pianistkou Kristinou Barta, která se probojovala mezi čtyři nejlepší skupiny, jež vystoupí ve finálovém večeru soutěže EURORADIO Jazz Competition 6. července 2016 v Amsterodamu. Soutěž je jazzovou paralelou větší akce EUROVISION Song Contest, jelikož obě pořádá Evropská vysílací unie (EBU).

U příležitosti této události přinášíme výňatek koncertu ze Studia A Českého rozhlasu 28. května 2015, který vynesl trio v obsazení pianistka Kristina Barta, basista Jan Fečo a bubeník Marek Urbánek do letošního finále. Jde o semifinálové skladby New Horizon (autorka K. Barta) a Confirmation (autor Ch. Parker). Český rozhlas pravidelně nominuje soutěžící do EURORADIO Jazz Competition.

Přes konzervativní podhoubí, kterým si všichni členové Tria procházejí, je aktuální tvorba Kristiny Barta pojata současně. Kristina ve svém triu úspěšně udržuje odstup od klišé, jež se do hudby obecně vkrádá pokaždé, když se někdo pokusí o vytvoření posluchačsky přívětivé hudby. Hudba kapely je skutečně snadnější k poslechu, zároveň se ale dotýká hloubek, a to už nebývá časté.

Pianistka Kristina Barta je absolventkou Konzervatoře Jaroslava Ježka, nyní studuje jazzové piano na HAMU u Karla Růžičky. Kristina nyní spolupracuje s jazzovými orchestry bývalých vedoucích Big Bandu Českého rozhlasu, BigChess Band Václava Kozla a Big band Felixe Slováčka, nebo i klasickými tělesy jako Český národní symfonický orchestr, Prague Film Orchestra ad. Basista Jan Fečo by se dal označit spíše za multiinstrumentalistu, jelikož přes své mládí platí také za výrazného saxofonistu, jehož umění si cení i Rozhlasový big band Gustava Broma dále hraje např. v kapele Miroslav Hloucal Trio. Hráč na bicí nástroje Marek Urbánek aktuálně studuje společně s Kristinou Barta na jazzové katedře HAMU a spolupracoval s osobnostmi jako Brian Charette, Pavel Wlosok, Karel Růžička Jr., Skip Wilkins a s dalšími. Kristina Barta chystá na konci tohoto roku 2016 vydání svého debutového alba.

Nominace do této soutěže se Českému rozhlasu začaly dařit od loňského roku 2015, kdy se do finále historicky poprvé probojovala česká kapela Ostrich Quartet ve složení Štěpán Flagar saxofon, Jan Kavaka klavír, Martin Kocián kontrabas a Michal Wierzgoń na bicí, který získal cenu za nejlepšího sólistu. Doufejme, že i aktuální česká finálová skupina Kristina Barta Trio bude mít v Amsterodamu na začátku července obdobné nebo větší štěstí, nepochybně si ho zaslouží.

Spustit audio