Současný „východní“ jazz (duben-březen)

26. únor 2015

Jazznotes Mariana Friedla jako obvykle přinese informace a zajímavosti spjaté s naší širší „východojazzovou scénou“. Pokud Vás zajímá, co se děje v jazzu na Moravě a v jejím nejbližším polském, rakouském a slovenském okolí, neváhejte číst dále a poslechněte si Jazznotes 26. 2. na stanici Vltava.

Lucian BanJak je již zvykem v Jazznotesu z Moravy, úvod patří tvůrcům, kteří ve své hudbě odkazují bez bázně ke svým „východním“ kořenům. Lucian Ban, ročník 1969, je pianista, skladatel, rodák z rumunského města Kluž a absolvent prestižní newyorské New School. Lucian Ban žije v New Yorku, kde vede několik různorodých ansámblů a v řadě dalších je členem. Rád se pohybuje v oblasti jazzové avantgardy, ale z jeho pestrých aktivit si k připomenutí v našem Jazznotesu vybíráme ty, v nichž se otiskl jeho rumunský původ. Se sopránsaxofonistou Samem Newsomem vede projekt s názvem Sam Newsome And Lucian Ban Ensemble zpracovávající rumunskou lidovou hudbu z jazzové perspektivy. V roce 2008 vydal tento projekt úspěšné album The Romanian-American Jazz Suite. Další album, v němž se vrací ke svým kořenům, je věnováno odkazu slavného rumunského skladatele a houslisty jménem George Enescu, jehož tvorba je mj. silně ovlivněna lidovou hudbou. Toto album má název Enesco Re-Imagined a vyšlo v roce 2010. V aktuálním Jazznotesu však zazní ukázka z alba, které Lucian Ban vydal společně s violistou Matem Manerim v roce 2013. Jde o záznam koncertu v městě Targu Mures, který vydalo ECM pod názvem Transylvanian Concert.

Lucian Ban & Mat Maneri - Transylvanian Concert:


JazzFest BrnoÚvod letošního Jazzfestu Brno bude patřit dvěma výrazným klavíristům světové jazzové scény. Craig Taborn vystoupí v Brně 15. března v Sono Centru se sólovým recitálem a následovat bude Shai Maestro Trio. V Jazznotesu si v této souvislosti pustíme ukázku z desky z loňského roku, kterou Craig Taborn natočil společně se španělským kytaristou jménem Diego Barber. Ten odešel po studiích klasické kytary do New Yorku pro vlastní rozšíření obzorů a narazil zde na Craiga Taborna, jehož hudba a přístup k hudbě mu uhranul. Tato fascinace vyústila v natočení společného alba Tales. Obsahuje čtyři rozsáhlejší kompozice, z nichž tři vytvořil Diego Barber a čtvrtou slavný klasický kytarista španělského původu Ricardo Galén. Album je dalším důkazem ohromující Tabornovy muzikality, jíž zde můžeme sledovat v kontextu kompozic špičkového hudebníka z oblasti klasické hudby. Ale letošní Jazzfest má nejen famózní začátek, ale ani jeho další program nenechá jazzofily odpočinout. Zmiňme jen namátkou, že Jazzfest bude dále hostit projekty velkých jmen českého a slovenského jazzu jako Ondřej Štveráček, Lukáš Oravec, Petr Kalfus, Adam Tvrdý, Jaromír Honzák, Zeurítia, Miriam Bayle. Ze zahraniční dorazí dále hvězdy světového renomé jako Gerald Clayton, David Hellbock, Ben Williams, Fred Hersch nebo duo Chick Corea a Bobby McFerrin. Tolik jen rychlý přehled a výběr z mnoha koncertů, který nabízí letos zvlášť nabitý Jazzfest Brno probíhající od března do června již po čtrnácté.

Concept Art OrchestraVýsledky spolupráce mladých jazzových hráčů a tvůrců z Česka i Slovenska můžeme sledovat v projektu Concept Art Orchestra. Jeho původ lze hledat v ansámblu vzniklém na Akademii Muzyczne im. Karola Szymanowskiego v Katowicach, kde jej v roce 2010 založil a vedl slavný americký skladatel, aranžér a hráč na trombón a tubu Ed Partyka. V roce 2011 orchestr hostoval také v Prazea z koncertu vzniklo album Concept Art Orchestra Katowice. Zaznamenána je zde i skladba Štěpánky Balcarové Song For Paolo, ale vedle ní tehdy z československého prostředí hráli v kapele také Tomáš Hobzek, Rasťo Uhrík, Vít Křišťan, Luboš Soukup. Když Ed Partyka ukončil svou pedagogickou činnost v Katovicích a čeští a slovenští studenti katovické školy se vrátili po studiích do Prahy, přenesli si s sebou také myšlenku pokračování tohoto ansámblu zaměřeného na soudobé skladby pro big bandové obsazení. V čele dnes již pražské formace stojí zmíněná trumpetistka a skladatelka Štěpánka Balcarová a v orchestru hraje výběr nejlepších hráčů především mladé a střední generace jazzmanů působících v mnoha místech Česka i Slovenska. V loňském roce orchestr připravil sérii tří koncertů, v rámci nichž se představilo šest mladých skladatelů sdružených pod názvem Prague Six. A opět jde o výběr toho nejlepšího, co současná jazzová scéna má mezi autory: Štěpánka Blacarová, Luboš Soukup, Tomáš Sýkora, Jan JJ Jirucha, Martin Brunner, Vít Křišťan. Nejzdařilejší skladby těchto šesti autorů nyní plánuje Concept Art Orchestra vydat na albu a jazzofilům nabízí možnost se na tomto projektu podílet prostřednictvím finanční sbírky. Neváhejte proto navštívit portál hithit.com, vyhledejte Concept Art Orchestra a vyberte si z široké škály možné finanční podpory s odpovídající odměnou od iniciátorů. Pokud vše půjde dle plánu, na křest desky se můžeme těšit již v červnu tohoto roku!

03065611.jpeg



Príbehy jazzuZajímavý projekt se rozběhl před nedávnem také na Slovensku, konkrétně v Banskej Bystrici v Jazz klubu 12. Nese název Príbehy jazzu a jeho tvůrcem je saxofonista Martin Uherek. Ten se rozhodl přiblížit jazz posluchačům prostřednictvím tématicky zaměřených koncertů. Na nich se tedy nejen živě hraje, ale rovněž se povídá o tom, co zásadního konkrétní muzikant, na nějž je večer zaměřen, přinesl jazzu, co bylo charakteristické pro jeho osobnost i styl hry a vypráví se příběhy z muzikantského zákulisí. Príbehy jazzu ale nekončí poslední hudební ukázkou večera – Martin Uherek má také blog, na němž uveřejňuje známé i méně známé příběhy a události ze života slavných jazzmanů a kromě toho na svých stránkách martinuherek.com dává k poslechu nahrávky všech již proběhlých akcí z cyklu Príbehy jazzu. Protože popularita projektu již překročila hranice Banskej Bystrice, objevuje se příležitostně i v dalších městech. Dorazí i do Česka?

Radim PřidalV aktuálním Jazznotesu si poslechneme také nahrávku, kterou nám poslal kytarista Radim Přidal, letošní absolvent katedry jazzové interpretace na JAMU, jako součást anonce jeho absolventského koncertu. Při té příležitosti jsem se Radila zeptal, co mu studium dalo: Jazzové oddělení na JAMU s ohledem na své mládí funguje skvěle a mám pocit, že rok od roku se neustále zlepšuje - ať už jde o náplň předmětů, aktivity a možnosti v rámci studia, nebo obecně o podmínky ke studiu. (…) Studovat pod vedením muzikantů a pedagogů, jako jsou David Dorůžka, Jiří Slavík, Vilém Spilka nebo Matúš Jakabčic, je ohromně inspirativní. Navíc instituce vysoké školy člověku otevírá další možnosti - mám na mysli především zahraniční stáže. Mně se podařilo díky programu Erasmus strávit semestr na fakultě v rakouském Grazu a byla to nesmírně intenzivní, obohacující a produktivní životní zkušenost po všech stránkách. A jak vlastně vypadá výuka jazzu v Grazu? Co do počtu studentů je fakulta v Grazu asi pětkrát větší než na JAMU, takže tam funguje mnohem víc školních kapel, a to i specifičtěji zaměřených na různé podžánry jazzu, takže má student šanci vyzkoušet si spoustu různé hudby rovnou v kapele pod odborným vedením. Navíc je to nejstarší vysokoškolská instituce zaměřená na jazz v Evropě a je to poznat, úroveň studentů i pedagogů je vysoká a zázemí je skvělé. Tolik Radim Přidal, který zve na svůj absolventský koncert 2. března v 19:30 v klubu Music Lab v prostorách JAMU.

03323793.jpeg

Koncerty ve VídniAle úplný závěr Jazznotesu z Moravy bude patřit pozvánkám do rakouské metropole, kde se v březnu objeví řada světových hráčů. Z koncertů vybíráme: Kurt Elling (4. března, Wiener Konzerthaus), Ravi Coltrane Quartet (4. března, Porgy and Bess), Jeff Ballard + Fairgrounds (10. března, Porgy and Bess) a dvě legendy americké školy jazzového kontrabasu David Friesen & Glen Moore (16. března, Porgy and Bess), Billy Cobham and Band (25. března, Porgy and Bess), Marcus Miller (26. března, Porgy and Bess).

Chcete vědět více? Poslouchejte Jazznotes ve čtvrtek 26. 2. v 17:45 na stanici Vltava a nechte se zahltit jazzovými informacemi z východu!

autor: Marian Friedl
Spustit audio