Vánoční koncerty Concept Art Orchestra s Danem Bártou: Žádný kýč, ani americké melodie

29. listopad 2016

Na dvou prosincových koncertech v Praze a Broumově představí přední český jazzový big band Concept Art Orchestra zcela nový vánoční program. Úpravy známých koled i pro tuto příležitost zhudebněné texty českých básníků pěvecky doprovodí Dan Bárta, Marta Kloučková a Štěpán Janoušek, průvodního slova se zhostí Alfred Strejček. Pražský koncert zaznamenala stnaice Vltava a odvysílala ho na Štědrý den mezi 17.15 a 18.30. Streamovat ho můžete v tomto článku.

„Já připravuji aranžmá sedmi oblíbených českých koled,“ říká vedoucí a dirigentka big bandu Štěpánka Balcarová. „Práce s takto známým materiálem je specifická. Pro posluchače totiž zůstává dobře rozpoznatelný i po větších úpravách, a tak si člověk může dovolit experimentovat.“

Další členové The Prague Six, neformálního skladatelského sdružení, pak zhudebňují například texty Jana Skácela a Fráni Šrámka. „Rozhodně nepůjde o vánoční koncert plný kýče a amerických melodií. Výchozí materiál jsme zpracovali maximálně vkusně a opravdu netradičně. S Danem Bártou i dalšími zpěváky by to ani jinak nešlo,“ doplňuje Balcarová.

Celý projekt byl iniciován díky finanční podpoře broumovského mecenáše, a proto se jeho oficiální premiéra uskuteční v prostorách Vzdělávacího a kulturního centra Kláštera Broumov 14. prosince. Pražské publikum může program slyšet už 12. prosince v holešovické La Fabrice. 

Štěpánka Balcarová přiblížila speciální vánoční program také v posledních Jazzových novinkách na stanici ČRo Jazz.

Concept Art Orchestra je profesionální jazzový big band jedinečný svou specializací na interpretaci skladeb současných českých skladatelů. Účast těch nejlepších hudebníků české jazzové scény a mediální spolupráce s Českým rozhlasem Vltava pomáhají plnit hlavní cíl šestnáctičlenného souboru: zajistit špičkovou interpretaci, dokumentaci a následné šíření soudobé české bigbandové tvorby.

Dirigentsky, dramaturgicky a organizačně ho řídí trumpetistka a skladatelka Štěpánka Balcarová, pod jejímž vedením soubor loni vydal album The Prague Six, které získalo Cenu Anděl 2015. Deska se také umístila na první příčce v anketě publicistů a promotérů s názvem Česká jazzová sklizeň 2015.

Skladatelský kolektiv The Prague Six kromě Balcarové tvoří další přední jazzmani mladé generace: Martin Brunner, Jan Jirucha, Vít Křišťan, Luboš Soukup a Tomáš Sýkora.

autor: ČRo Vltava
Spustit audio