Večer s Milesem Davisem

23. září 2011

Jazzový trumpetista a skladatel Miles Davis má letos dvojí výročí (v květnu 85 let od narození, v září pak 20 let od úmrtí).

Při této příležitosti otevírají nahrávací společnosti své archivy, vyplouvají na povrch nová svědectví, vycházejí nové knihy, pořádají se výstavy Davisových obrazů, bývalí spoluhráči přicházejí s více či méně povedenými „tribute“ bandy. A občas v té záplavě poct a ohlédnutí zaniká základní Davisovo krédo. „Ohlédnu-li se, zahynu.“ Tímto aforismem popsal kdysi Miles Davis svou neutuchající potřebu změny.

Vracet se zpět, hrát repertoár předchozích, jakkoli progresivních dekád, Davis považoval za něco nepatřičného. Výjimku učinil prakticky až koncem života na dvou evropských vystoupeních v létě 1991. Ve švýcarském Montreux (8. července 1991) svolil s účinkováním v orchestru Quincyho Jonese, jenž vzpomínal na Davisovu spolupráci s Gilem Evansem (Birth of the Cool, Porgy and Bess, Sketches of Spain atd.); v dosud nepublikovaném záznamu z Paříže (10. července 1991) je zase obklopen svými největšími hudebními odchovanci (Shorter, Corea, Holland, Scofied atd.) a hraje i neobvykle staré kompozice jako Donna Lee (1947), Out of the Blue (1951), All Blues (1959) nebo In a Silent Way (1969). Jen o několik týdnů později (28. září 1991) Davis umírá. Není třeba být patetický a prohlašovat, že zemřel právě proto, že se poprvé ohlédl zpět. Spíš to tak vypadá, jak míní publicista Paul Tingen, že se ohlédl zpět proto, že cítil svůj brzký odchod. Nicméně Davisovo závěrečné ohlédnutí bylo skutečně ojedinělé – podle jeho tehdejších spoluhráčů z něj neměl dobrý pocit a ještě po zakončení letního turné 1991 nahrával s rapperem Easy Mo Bee své poslední, posmrtně vydané hip-hopové album (Doo-Bop).

02340155.jpeg

Český rozhlas 3 odvysílá svou poctu Milesu Davisovi v rámci několikahodinového tematického bloku 23. září (17:45–22:00). Velká část programu, na němž spolupracovaly literární i jazzová redakce Vltavy, bude vycházet z knižní biografie Milese Davise, která nedávno vyšla v novém českém překladu.

Davisova Autobiografie vznikla v 80. letech z rozhovorů, které s trumpetistou vedl publicista a básník Quincy Troupe. Ačkoli knih o Davisovi vyšlo po světě mnoho, v tomto případě jde o jediný autorizovaný životopis. Ten vyniká hlavně expresivitou projevu a bezprostředností, s níž Davis o svém životě mluvil:

02273907.jpeg

„Tak teda poslouchejte. To nejparádnější vzrůšo v celým mým životě, to myslím oblečenej, jsem zažil, když jsem někdy v roce 1944 slyšel v Saint Louis, Missouri hrát společně Dizzyho a Birda. Bylo mi osmnáct a měl jsem zrovna po matuře na Lincolnově střední škole (…). Když jsem slyšel Dizzyho a Birda v kapele, co vedl B., tak jsem si řekl: ‚Teda, co je tohle zač!?‘ Teda, mezi náma to byl takovej nátěr, až se mi z toho ježily všechny chlupy po celým těle. Rozumíte, Dizzy Gillespie, Charlie ‚Yardbird‘ Parker, Buddy Anderson, Gene Ammons, Lucky Thompson a Art Blakey, všichni v jedný kapele, a to ještě nesmím zapomenout na B.: na Billyho Eckstinea osobně. To teda byla jízda.“

02236726.jpeg

V první části davisovského večera na Vltavě (17:45–18:30) odvysíláme záznam koncertu, který se konal při křtu knihy v pražském klubu Jazz Dock (1. 5. 2011). Se zvláštním programem zde v první polovině večera vystoupilo kvarteto saxofonisty Františka Kopa s Davisovým repertoárem z 50.–60. let. Druhá část záznamu reflektuje Davisovu tvorbu jazz-rockové éry: elektronické těleso Muff zde výjimečně interpretuje skladby z jeho alb Live Evil nebo On The Corner.

02273910.jpeg

Hostem Čajovny (19:00–20:00) tentýž den bude Josef Rauvolf, který knihu o Davisovi přeložil. Známý překladatel beatnické literatury v rozhovoru s Alešem Opekarem přiblíží okolnosti vzniku nového českého vydání Autobiografie či její zajímavé pasáže. Hlavní část davisovského speciálu (20:00–22:00) pak bude patřit rozhlasové četbě zmiňované knihy. V deseti ukázkách zazní nejzajímavější úryvky z trumpetistovy biografie, vše doplněno o jeho dobovou tvorbu.

Český rozhlas 3 – Vltava: 23. 9. Večer s Milesem Davisem 17:45 Jazzový podvečerJazz live z pražského Jazz Docku 1. května 2011. Pocta Milesu Davisovi. Účinkují František Kop Quartet a MUFF.Připravil Jiří Starý.

19:00 ČajovnaNad autobiografi í Milese Davise s autorem překladu Josefem Rauvolfem. Připravil Aleš Opekar.

20:00 Páteční večer Miles Davis. Několik úryvků z autobiografie jazzové legendy. Připravil Josef Rauvolf.Hudební spolupráce Petr Vidomus.

autoři: ČRo Vltava , Petr Vidomus
Spustit audio