Zapněte mobily, hrají Tin Men And the Telephone

27. květen 2016

Už vás napadlo, že v dnešní době computerů v mobilních telefonech byste na koncertech mohli víc než jenom poslouchat, dívat se, fotit nebo natáčet videa?

Holandská kapela Tin Men And the Telephone je přímo posedlá možnostmi interaktivity s publikem pomocí mobilů a do České republiky svůj koncept letos přivezla poprvé.

*Záznamy jazzových koncertů vysíláme každý pátek od 17:45 na stanici Český rozhlas Vltava.

Tin Men And the Telephone vystoupili v rámci festivalu Mladí ladí jazz 12. 4. v olomouckém Jazz Tibet klubu, 13. 4. v pražském Jazz Docku a 14. 4. ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice, odkud vám přinášíme záznam jejich show.

Záznam koncertu je dostupný do 27. 6. 2016!

Hrátky s chytrými telefony publika jsou přímo podstatou dění na koncertech „cínových pánů s telefonem“, jak zní voný překlad názvu kapely. Před koncertem si jednoduše stáhnete a nainstalujete jejich aplikaci do mobilu, hrajete si s jednoduchými ovládacími prvky, na plátně pozorujete vizualizaci této zvláštní komunikace s hudebníky, kterou oni nazývají notací a samozřejmě posloucháte výsledek celé interakce.

Kapela využívá jak postbopové a swingové tradice, tak postupů klasických skadatelů 20. století. Hlavně ale díky samplingu a interakci s publikem Tin Men And the Telephone působí jako hudební klauni, kteří posluchače nepozorovaně vmanipulovávají do velkých dramatických momentů, ze kterých zase brzy utíkají zpět k hudebnímu vtipu. Triové obsazení tvoří: Tony Roe na piano, klávesové nástroje, elektroniku, je to taky ten, který celý večer v místě moderoval, dále Pat Cleaver na kontrabas, baskytaru, elektroniku a Bobby Petrov na bicí nástroje a elektroniku.

03637661.jpeg
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.