Zapomenutí hrdinové synkopy – Willard Robison 1/3

4. květen 2016

Autoři pořadu si v tichém úžasu uvědomili, že teprve dnešní pořad splňuje po všech stránkách význam názvu Zapomenutý hrdina synkopy.

Ač jeden z nejhranějších a nejzpívanějších autorů Ameriky (něco jako Jaroslav Ježek pro Československo první republiky), přesto zůstával tento významný umělecký duch dlouhá desetiletí v ústraní zájmu hudebních historiků. Nyní poprvé i české publikum může slyšet jeho krásné melodicky a harmonicky mimořádně bohaté písně v podání hvězd Ameriky, jimž byl blízkým přítelem.

Písně Willarda Robisona budou interpretovati Bing Crosby, Paul Whiteman, Bix Biederbecke, Adrian Rollini, Tommy Dorsey, Annette Hanshaw a další.

Uslyšíme nejlepší aranžmá Gershwinovy Rapsodie v modrém (zatím první polovinu), kterou Robison napsal a natočil se svým Deep River Orchestra v r. 1927. Zazní jeho mimořádně jemný srdečný zpěv, který okouzlil celou Ameriku i pana Havelku; Robison totiž platil za průkopníka stylu „crooning“. Byl ovšem i skvělým klavíristou, což dokáže ve svém instrumentálním sóle nahraném na válečkový klavír. autorském podání předvede část ze své Americké suity a tu samou předvedeme našim posluchačům upravenou také pro větší obsazení ve dvoj až trojnásobném tempu.

Téma Willarda Robisona se autoři Havelka s Klikarem rozhodli vyčerpat dalšími dvěma díly a věříme, že do podzimu se našemu jazzově badatelskému týmu v obsazení Zezula, Klikar, Jordánek, Havelka, Pospíšil podaří získat druhý díl Rapsodie v modrém, kterému jsme již na stopě; momentálně vězí v relativně uzavřeném společenství sběratelů starých šelakových desek v Arizoně.

Další senzace nejsou vyloučeny, zázraky zaručeny.

autor: Pavel Klikar
Spustit audio