Zemřel přední český jazzman, trumpetista Jaromír Hnilička

7. prosinec 2016

Významná osobnost českého jazzu, trumpetista, skladatel a aranžér, Jaromír Hnilička se dnes ve svých 84 letech odebral mezi zesnulé velikány české jazzové historie.

*Český rozhlas Vltava věnuje Jaromíru Hniličkovi čtvrteční pořad Jazz notes 8. 12. 2016 od 17:45.

Jaromír Hnilička se narodil v Bratislavě 11. února 1932, gymnázium studoval v Jičíně a Kroměříži, konzervatoř a vysokou školu v Bratislavě. Nejdříve se věnoval vážné hudbě, působil ve Slovenské filharmonii, ale v roce 1956 se přesunul do Brna, kde natrvalo zakotvil v Big Bandu Gustava Broma a stal se legendou tohoto tělesa.



Nahrávky jeho tvorby najdeme na deskách Československý jazz 1966 s Československým Star Bandem, Týnom Tánom zaznamenávající spolupráci s Karlem Velebným (1971), Quasar kapely V.V. Systém Vlada Valoviče (1979), České jazzové legendy (1999) reflektující průřez jeho tvorby od 70. do 90. let. a snad každý zná Hniličkou Jazzovou mši. Zejména Český rozhlas Brno pořídil v průběhu let bohatou pokladnici Hniličkových různorodých nahrávek.



Jako trumpetista měl nejrůznější vzory: Louise Armstronga, Milese Davise, Freddieho Hubbarta nebo Maynarda Fergusona, ale zaujal ho také free jazz Ornettea Colemana. Zvládal široký záběr výrazových prostředků od dixielandu přes swing až ke cool-jazzu a hard-bopu a ve stejném duchu tvořil i jako skladatel, který dokázal psát jak popové písničky, tak náročné artificiální kusy.



Lubomír Dorůžka o Hniličkovi napsal: „Jeho osobnost charakterizuje tvrdošíjné úsilí o vlastní cestu bez ohledu na její schůdnost a širokou komunikativnost zvolených prostředků. Domnívá se, že stejným směrem – k nekonvenčnímu vyjádření o ‚v čase plynoucí existenci moderního člověka‘ a k větším nárokům na posluchače a vnímatele – směřují téměř všechny umělecké projevy 20. století, které nechtějí plnit jen konzumní poslání. Své přesvědčení čerpá z širokého a fundovaného zájmu o literaturu (od starých čínských mistrů přes antiku – P. Ovidius Naso – až k současnosti – Kafka, Hemingway, Paustovskij, Feuchtwanger), o výtvarné umění (Trnka, Dali) i o folklór, k němuž cítí zvláště blízký vztah. K výrazným rysům osobnosti Jaromíra Hniličky patří také intenzívní smysl pro humor a grotesknost, který se projevuje v jeho konverzaci i písemných projevech.



Spustit audio