Z Deniku Ostravaka

18. září 2015

Před paru tydňami se ve fabryce začlo proslychať, že na dvorku budě vystupovať Jaryn Nohavica. Hned sem začnul hučeť do Ladika, ať se zopta naši sekretařki - či včil vlasně vrchni asystentki - co je na tym pravdy. Že nechápete? Nerozumíte? Tak to bude problém....

Takto totiž píše slavný ostravský bloger Ostravak Ostravski, muž (nebo možná žena, ale spíš asi ne....) žijící v Ostravě (nebo možná někde jinde, ale spíš asi ne...), o jehož identitě se stále vytrvale spekuluje (prý je to Jarek Nohavica, ale on tvrdí, že není...). Jedinou nepotvrzenou stopu poskytuje internetová wikipedie, která uvádí, že Ostravak Ostravski se narodil 11. srpna roku 1967.

Když v roce 2004 poprvé (a pak ještě pětkrát) vyšly v nakladatelství Repronis knižně zápisy do té doby jen v digitálním světě známého ostravského blogera Ostravaka Ostravskeho, strhl se poprask. Útlé paperbackové sešity okamžitě zmizely z knihkupeckých pultů a na ulicích i v kancelářích bylo možné spatřit hloučky lidí, které v nepravidelných intervalech vybuchovaly smíchem. Někde uprostřed se totiž skrýval šťastný majitel knihy Denik Ostravaka a hlasitě předčítal přátelům či kolegům nejpovedenější pasáže. Nutno říct, že takové čtení vyžaduje nejenom jistou interpretační dovednost, ale taky alespoň základní znalost ostravštiny.

Čtěte také: Všechny odvysílané díly pořadu si můžete poslechnout v iRadiu.

Bloger, jehož identitu dodnes nikdo nezná, byť se po ní svého času všichni pídili, přišel se svými deníkovými zápisy v době, kdy Ostrava naplno prožívala své vlastní sebeuvědomění. Ostravanům začala v hrudích tlouct srdce patriotů, vznikaly nejrůznější občanské spolky a sdružení bojující za lepší život ve městě, za záchranu technických památek či za lepší vzduch, do života Ostravy pozitivně zasahovaly nejrůznější občanské iniciativy, kultura ve městě se doslova a do písmene doslova rozbujela a občané začali být na své město hrdí.

A Ostravak Ostravski se vlastně stal součástí tohoto obrodného procesu, rostl od počátku zároveň s ním a možná jej i malinko inicioval... Svoju identytu asy prozradim. Ale až na smrtelnym lužku, prohlásil v jednom z rozhovorů Ostravak Ostravski. Tak se těšme. Nebo raději ne? Záznam inscenace ostravského Divadla loutek Z deniku Ostravaka prošel pro Kabaret v éteru režijním střihem Radovana Lipuse.Radovan Lipus, Marek Pivovar a Ostravak Ostravski: Z deniku Ostravaka (Dřysty našeho nejznámějšího blogera v šumném provedení)

Zvuk: Hana Plecháčková a Aleš DluhýRežie: Radovan LipusÚčinkují: Edita Bandyová, Irena Křehlíková, Vendula Nováková, Jana Zajacová, Lukáš Červenka, Ivan Feller, Martin Legerski, Ivo Marták, Karel Růžička, Antonín Šimela a Tomáš Rossi.

Spustit audio