Rádio Ivo: Duch doby

17. říjen 2014

Poslední čtvrtek v říjnu naplnil čas vymezený Kabaretu v éteru díl připravený Rádiem Ivo – skupinou, která svou jedinečnost postavila na přenesení rozhlasové hry před publikum tak, aby diváci mohli v „přímém přenosu“ sledovat její živelný vznik od nápadu až po poslední zvuk.

Z všedního dialogu, jednoduše rozehrané situace se před mikrofony rodí nové příběhy, vyrůstají nové postavy, zvukově vynalézavá prostředí vytvářejí vlastní, svébytnou realitu. U příležitosti vzniku nahrávky pro vltavské vysílání s názvem Duch doby se tvůrci – Johana Švarcová, Petr Marek a Marian Moštík - naopak výjimečně vrátili zpět do studia, ovšem i zde vycházeli z improvizace a spontánní práce, která se stala základem pro nový zvukový tvar.

Podívejte se, jaké další díly Kabaretu v éteru jsme vysílali.

Herečka, hudebnice a režisérka Johana Švarcová spolupracuje s Českým rozhlasem opakovaně na projektech z oblasti radioakustiky i mluveného slova. Vytvořila pro něj například experimentální inscenaci Malý princip (2011, spolu s Annou Polívkovou a Romanem Štětinou) či autorský cyklus minutových her Já jsem ti to říkala. Petr Marek je osobností mnoha tvůrčích profesí (režisér, herec, hudební skladatel i interpret, filmový teoretik, pedagog) dělící své síly především mezi hudbu a film, trio Rádia IVO doplňuje herec Marian Moštík.

02499183.jpeg

Za svou rozhlasovou improvizaci Život nedoceníš aneb Měl byste dvacet minut? získalo uskupení v roce 2009 cenu Prix Bohemia Radio. Nahrávka Duch doby pro Český rozhlas vznikla ve studiu Jámor za spolupráce hudebníka a zvukového odborníka Ondřeje Ježka. Jedná se o koláž improvizovaných výstupů, provázaných do několika vzájemně se prostupujících příběhů. Základní témata čerpají tvůrci ze všedních, každodenních událostí v rodině, zaměstnání, mezi přáteli - někdy však stačí drobný hudební, slovní nebo jen myšlenkový impulz, aby celou situaci posunul do nové reality a dal jí nový - nečekaně groteskní nebo mrazivě absurdní - rozměr. Výsledná mozaika, proložená písněmi a hudebními vstupy, je originální rozhlasový tvar, který svým sdělením nastavuje naší době i nám samotným zábavné zrcadlo.

Kabaret v éteru s Rádiem Ivo naladíte na stanici Český rozhlas Vltava ve čtvrtek 30. října mimořádně od 22hodin.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.