Oblíbený komisař Maigret se vrací ...

19. duben 2012
Hra pro tento večer

Slavný komisař Maigret vyšetřuje vražedný útok na policistu. Kdo a proč usiloval o život inspektoru Lognonovi? A co se skrývá za fasádou tajemného domu bohatého sběratele obrazů? Nejenom na tuto otázku vám legendární pařížský komisař v podání Josefa Somra odpoví ve hře Maigret a přízrak.

Romány s komisařem Maigretem, byly v díle Georgese Simenona první knihy, které podepsal vlastním jménem. Do té doby – do roku 1930 - sice publikoval bezmála dvě stovky sešitových románů a bezpočet povídek v novinách a časopisech, ale vždy pod pseudonymem. Komisaře Maigreta představil veřejnosti v té době způsobem značně nezvyklým a zvládl to s obratností, kterou by mu dnes mohla závidět renomovaná marketingová agentura. Simenon uvedl své dvě první „maigretovky“ na okázalém večírku v nočním podniku, který pro ty účely proměnil v kancelář sídla pařížské policie na Nábřeží zlatníků. Mezi hosty patřily špičky uměleckého i finančního světa. Celý večírek se navíc odehrával za asistence filmových kamer.

Ani sebevětší smysl pro marketingovou prezentaci by však Simenonovi nestačil k tomu, aby jako autor lehké múzy vstoupil do dějin francouzské literatury. Uměl napsat poutavý příběh a jeho postavy byly tak živé, že se s nimi sblížily tisíce čtenářů na celém světě. Mezi jeho upřímné obdivovatele a přátele patřili i takoví umělci jako André Gide, Arthur Miller a Federico Fellini.

Simenon byl autorem neuvěřitelně plodným: jeho literární odkaz čítá na 400 románů a 1000 kratších povídek.. Jak to Simenon dokázal? "Jsem především člověk, který stále pracuje a který by byl zoufalý, kdyby to nemohl dělat až do konce svých dnů.", prohlásil Simenon v rozhovoru pro časopis pro Paris Match v roce 1967. K napsání detektivního románu nepotřeboval více jak 10 dní a psaní pro něho bylo životní potřebou, kterou si dopřával až do vysokého věku.

Simenonovy nejvlastnější literární ambice však směřovaly k psychologickému románu, hezkou řádku - a nesporně literárně kvalitních - jich také napsal, do paměti většiny čtenářů se především zapsal jako muž, který stvořil komisaře Maigreta. Dobrácký komisař s vizáží usedlého Pařížana a náklonností k dobrému jídlu i voňavé dýmce vystupuje celkem v 84 románech a 136 povídkách.

Rozhlasovou inscenaci v roce 1999 natočil režisér Ivan Chrz, v překladu Jiřího A. Pechara v dramatizaci Jaroslavy Strejčkové. Kromě Josefa Somra v roli komisaře Maigreta v inscenaci uslyšíte například Vlastu Peterkovou, Mirosalva Táborského, Michala Pavlatu, Ladislava Freje, Otakakra Brouska, Simonu Postlerovou, Jana Vlasáka, ...

autor: Hynek Pekárek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.