Jean-Francois Prévand: Voltaire a Rousseau

29. květen 2018

Píše se rok 1765 a filozofa Voltaira navštíví v jeho zámečku na francouzsko-švýcarském pomezí muž oděný v bizarní arménský oblek. Je jím Jean-Jacques Rousseau pátrající po autorovi pamfletu, který zesměšňuje jeho osobu, názory i dílo… Taková je výchozí situace hry nazvané podle hlavních protagonistů: Voltaire a Rousseau. V duetu dvou významných filozofů, jejichž myšlenky doslova změnily svět, uslyšíte Josefa Vinkláře a Františka Němce. Poslouchejte on-line do 4. června 2018.

Jean François Prévand je ve Francii známým hercem a působí také jako režisér. Hra Voltaire a Rousseau byla jeho dramatickou prvotinou. Prévand ji uvedl ve vlastní režii v březnu 1991 v pařížském Théâtre La Bruyere a o své nové roli dramatika tehdy prohlásil: 

… rozhodl jsem se, že budu pouze psát repliky. V této hře jsem pouhým autorem slov, která jsem si vypůjčil a spojil je do dramaticky jednoduchého příběhu.

Logo

Inscenace hry byla velmi úspěšná a Prévanda jako dramatika orientovala ke komorním hrám, v nichž vystupují slavní francouzští myslitelé (např. hra Camus, Sartre a ti druzí). Ve hře Voltaire a Rousseau zužitkoval Prévand svoje herecké cítění a hru vystavěl jako zábavný dialog pro dva zkušené herce, který svou komiku už čerpá z protikladných charakterů: uvážlivého a moudrého Voltaira a extravagantního a ukvapeného Rousseaua.

V jejich dialogu, obratně vystavěném z myšlenek ze slavných děl, se však objeví i další vážné téma: každá sebelepší a humanistická myšlenka se dá zneužít a obrátit v neprospěch lidstva. Ne nadarmo si tu Voltaire kriticky povzdechne:

Můj drahý filosofe, chtěli jsme zničit směšné peklo dávných mytologií a podařilo se nám vytvořit peklo na zemi.

Osoby a obsazení: Voltaire (Josef Vinklář), Rousseau (František Němec) a sluha (Otmar Brancuzský)

Překlad a rozhlasová úprava: Daniela Jobertová
Hudba: Petr Mandel
Dramaturgie: Hynek Pekárek
Režie: Vlado Rusko

Natočeno v roce 2000.

autoři: Klára Novotná , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio