Vladimir Nabokov: Bend Sinister

22. prosinec 2013

Ve svém druhém americkém románu Bend Sinister prokázal Vladimír Nabokov větší prozíravost a přesnější znalost principů fungování totalitní společnosti než anglický spisovatel George Orwell ve slavném románu 1984.

Desetidílnou Četbu na pokračování poslouchejte na Vltavě od 22. prosince vždy v 18:30.


Jsme svědky příběhu Adama Kruga, univerzitního vědce a vzdělance, který zcela bezmocný vůči totalitní mašinérii a vládnoucí despocii, kráčí svou těžkou cestu do noci připomínající ale spíše absurdní klauniádu než politickou noční můru.

Autor se narodil roku 1899 v Petrohradě. V roce 1919 celá jeho rodina z Ruska emigrovala. Následující tři roky strávil Vladimir Nabokov na univerzitě v Cambridgi a po studiích žil patnáct let v Berlíně. Před nacisty uprchl roku 1937 do Paříže a po třech letech do Ameriky. Posledních sedmnáct let života strávil ve Švýcarsku, kde roku 1977 zemřel.

Proslavil se zejména románem Lolita, který je pokládán za nejkontroverznější literární dílo 20. století.

Charakteristickými rysy Nabokovových próz je výrazné vypravěčské umění, bohatá obraznost a metaforičnost, neotřelý smysl pro humor balancující nad tragickými podtóny a pronikavé, originální vidění okolního světa.


Účinkuje: Pavel Soukup

Autor: Vladimir NabokovPřipravila: Jana Pithartová v Tvůrčí skupině Hradec KrálovéRežie: Pavel Krejčí

autor: Jana Pithartová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.