Jaroslav Rudiš: Národní třída

17. listopad 2014

Rozhlasová premiéra adaptace novely o osamělém a zádumčivém rváči Vandamovi ze sídliště na předměstí, co tvrdí, že byl v listopadu 1989 u toho.

Poslouchejte na Vltavě 17. listopadu 2014 v 00:05. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do neděle 23. listopadu 2014.


Jedním z příspěvků, jimiž si Český rozhlas připomene čtvrtstoletí od Sametové revoluce, bude rozhlasová premiéra úpravy novely Jaroslava Rudiše (*1972)Národní třída. Tato zpověď osamělého, zadumaného rváče z panelákového sídliště na předměstí v sobě však nese víc než jen sled událostí ze života muskulaturou přetékajícího natěrače střech, co zvládne hravě dvě stě kliků, ale taky vybouchat pravačkou uremcanej ksicht nějakýho nepohodlnýho šmejda.

Poznáváme jeho jasně vymezený svět dobra a zla; svět bobříků odvahy, mlčení, sveřepé vytrvalosti, zbabělosti, chvástalství i pohodlné lenosti. Vandam je v jádru romantický hrdina, který své pravé poslání nedokázal najít...

Poetika textu vyrůstá ze slangu, drsného humoru, přímočarosti a přesného rytmu - vše nese tajemství; je Vandam opravdu jen bitkař, hnanec, který hltavě touží se k někomu přimknout a vtisknout mu konečně a jednou provždy veslo svého předurčení?

Adaptace prózy je počinem pražského vydavatelství OneHotBook, které za něj bylo oceněno titulem Audiokniha roku 2013.


Účinkují: Hynek Čermák (Vandam) a Kristýna Frejová (Lucka)

Autor: Jaroslav Rudiš Upravil a režijně nastudoval: Michal BurešHudba: Honza HoráčekTechnická spolupráce: Lukáš Chyška a Pavel Krch

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.