110. výročí narození Jana Wericha na Vltavě

6. únor 2015

Původní rozhlasová hra Vavříny, dokumentární pásmo v rámci Pátečního včera a záznam fragmentů představení Caesar – to jsou pořady, kterými si na Vltavě připomeneme 110 výročí narození Jana Wericha (*6. února 1905)

20:00Páteční večerJan Werich v rozhlase a rozhlas v životě Jana WerichaV pátečním "vltavském" večeru k 110. výročí narození oblíbeného herce a spisovatele se zaměříme na rozhlasovou kapitolu Werichovy umělecké práce. Uslyšíte některé méně známé zvukové záznamy s Janem Werichem z rozhlasového archivu a v závěru vám nabídneme také reprízu jednoho z populárních Gramotingltanglů Jana Wericha. Připravil Robert Tamchyna.


Na rozhlasovou kapitolu Werichovy umělecké práce jsme se zaměřili v Pátečním večeru s názvem Jan Werich v rozhlase a rozhlas v životě Jana Wericha. Vedle známých a často reprízovaných pořadů nabízí Archiv Českého rozhlasu také několik téměř zapomenutých zvukových drobniček s účastí populárního herce a spisovatele.

03240278.jpeg

A nejsou to jen drobty spadlé pod stůl. Naopak. Většina toho, co můžete v pořadu slyšet, jsou chytré náznaky a „meziřádky“ v dobových souvislostech, jako například Werichův vzpomínkový portrét básníka Vítězslava Nezvala z r. 1960, vzpomínky na Jaroslava Ježka, ukázky z válečného vysílání s Jiřím Voskovcem ze Spojených států amerických nebo až po r. 1990 v premiéře odvysílaný dialog Jana Wericha a Jiřího Suchého původně připravený pro rozhlasový Silvestr v r. 1978. Na závěr vám nabídneme také reprízu jednoho z oblíbených Gramotingltanglů Jana Wericha. Páteční večer připravil Robert Tamchyna.

Spustit audio