600. výročí upálení Mistra Jana Husa na Vltavě

6. červenec 2015

Stanice Vltava se 6. července speciálně věnuje Husovu odkazu jak ve slovesném, tak v hudebním vysílání. Zprostředkuje přímý přenos ekumenické bohoslužby ze Staroměstského náměstí, připravila však také řadu dalších pořadů - četbu, debaty, úvahy, historické sondy, pořady o hudbě Husovy doby...


6:40Liturgický rok v hudbě 15. a 16. století. Mistr Jan Hus jako objekt úcty v liturgii - chorál a písně.

7:16Zdeněk Kalista: Mistr Jan HusPořad přináší výňatky z rozsáhlé studie českého historika, básníka a překladatele Zdeňka Kalisty (1900-1982) uveřejněné v roce 1948 ve sborníku Hrdinové a věštci českého národa (nakl. Společenské podniky, Přerov). Připravil Jiří Vondráček. V režii Petra Mančala účinkuje Petr Pelzer. Pořad byl natočen v r. 2012.

8:00Duchovní hudba. Písňová tvorba Mistra Jana HusaMuzikoložka Eliška Baťová se zaměří na písně spojené s českým knězem a bude se snažit odpovědět na otázku, nakolik Hus opravdu mohl být jejich autorem. Vedle toho samozřejmě tyto písně uslyšíme. Nenechte si ujít poslech hudby, která na počátku 15. století zněla v pražských kostelech.

10:00Souzvuk. Potil se potem krvavýmMálokterá postava českých dějin v průběhu staletí vyvolává takové emoce, byla tolikrát "přepisována", využívána, zneužívána i přivlastňována jako právě Jan Hus, římsko-katolický kněz, teolog, rektor Karlovy univerzity, kazatel. Jak přiléhavě napsal Tomáš Halík: „Různé generace a ideové skupiny si promítaly do Husa své vlastní představy a ideová východiska, přitesávaly si ho podle vlastního obrazu. A tak tu byl Hus nacionální protiněmecké a protihabsburské polemiky, Hus ´předchůdce komunistů´ v boji proti církvi apod. Kdyby byl Husovi dopřán hrob, asi by se v něm po staletí hrůzou obracel, k čemu všemu bylo jeho jméno zneužíváno.“

Jan Hus, muzeum v Táboře

Literárně-hudební pásmo z listů Mistra Jana Husa, písní jemu přičítaných a duchovních písní husitské doby. Připravila Jana Doležalová. Režie Michal Bureš.

13:00Letní přemítání o mistru Janovi: „Co jsi, co jsi byl, co budeš, vždy uvažuj!“S Rudolfem Valentou, farářem Československé církve husitské a Miladou Studničkovou, historičkou umění, připravila Eva Ocisková. Umělecký přednes Josef Somr, režie Markéta Jahodová.

Spiezer Chronik: Jan Hus, 1485

14:40Psáno kurzívou. Řeč o míruPořad přináší úryvek z kázání Mistra Jana Husa, které zamýšlel přednést na Kostnickém koncilu. Připravila Dagmar Jaklová (vybráno z revue Souvislosti č. 4, 1990). Účinkuje Jan Vlasák. Režie Josef Melč. Pořad byl natočen v roce 1992.

14:56Minutová hra Martin Konvalinka: S pravdou opatrně Dramaturgii měla Kateřina Rathouská. V režii Petra Mančala účinkují Helena Dvořáková a Matěj Převrátil.

Jan Hus, muzeum v Táboře

15:00Oratorium Johan Hus Novodobá česká premiéra díla od německého romantického skladatele Carla Loeweho. Přímý přenos odpoledního koncertu z evangelického kostela U Salvátora v Praze v rámci Husovských slavností. Účinkují sólisté, sbory a orchestr z Německa.

Carl Loewe, německý skladatel první poloviny 19. století, je proslulý především svými písněmi. Je nicméně také autorem několika velkých vokálně-instrumentálních kompozic, duchovních skladeb, současným koncertním provozem už nereflektovaných. Mezi taková díla patří i oratorium Johan Hus, jehož libreto romantickým způsobem připomíná osud a reformní odkaz českého kněze, nařčeného z kacířství a v roce 1415 při koncilu v Kostnici odsouzeného a popraveného. Jde o dílo z roku 1841, které v den 600. výročí Husova upálení zaznívá v novodobé české koncertní premiéře.

17:00Bohoslužba Přímý přenos ekumenické bohoslužby k uctění památky Mistra Jana Husa ze Staroměstského náměstí v Praze. Slovem provází Eva Hazdrová-Kopecká.

Jan Hus na Staroměstském náměstí v Praze

Odkaz univerzitního mistra a kazatele Jana Husa, kněze a reformního myslitele, před šesti sty lety nařčeného z kacířství a popraveného na hranici v plamenech, tkví především v teologické a mravní rovině. Česká reformace v jeho osobě a díle soustředila už sto let před Lutherem a Kalvínem některé podněty, otázky a odpovědi, které pak pomohly v šestnáctém století posunout Evropu od středověku k novověku, církev od vlády ke službě a křesťanskou víru od zvyků a pověr do osobnější a uvědomělejší roviny - od dogmat k přemýšlení nad Biblí a ke svobodě svědomí. Jeho odkaz se dotýká srozumitelnosti Písma a liturgie, odpovědnosti a opravdovosti těch, kteří vedou, rovnosti všech před Bohem, síly osobního svědectví a především nadřazení Písma jakýmkoli jiným tradicím, výkladům i autoritám, samozřejmě včetně papežské.

19:30Slavnostní večer k 600. výročí Jana Husa Přímý přenos z Obecního domu v Praze. Na programu je mimo jiné skladba Krédo mistra Jana od Jaroslava Krčka, která měla premiéru před několika dny na festivalu Smetanova Litomyšl. Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK, dirigent David Švec. Zazní i proslovy státních a církevních představitelů. Slovem provází a s hosty hovoří Wanda Dobrovská.

21:05My a Mistr JanS plzeňským římskokatolickým biskupem Františkem Radkovským, historičkou umění Milenou Bartlovou a historikem Petrem Hlaváčkem debatují Wanda Dobrovská a Petr Veber.

Odkaz Mistra Jana Husa je v letošním roce, kdy si 6. července připomínáme 600 let, která uplynula od upálení tohoto významného křesťanského reformátora v Kostnici, široce diskutován při mnoha příležitostech a na nejrůznějších fórech.

Husův odkaz nikdy neupadl v zapomnění, nicméně v průběhu staletí doznával různých interpretací. Prvních dvě stě let po smrti Mistra Jana byl oporou praxe utrakvistické církve, k níž se hlásila většina obyvatel české kotliny až do jejího zákazu po Bílé hoře, a šířil se i dále do Evropy, kde na něj mimo jiné navázal další velký křesťanský reformátor Martin Luther.

Logo

V dalších dvou staletích byl odkaz Mistra Jana Husa dobře střeženým, mnohde z nutnosti utajovaným identifikačním kódem duchovního modu vivendi, života v pravdě a ctnosti tak, jak jej Hus prezentoval ve svých kázáních založených na výkladu Bible. Klíčovou postavou byl Hus mimo jiné pro Jana Ámose Komenského, který v něm viděl nejdůslednějšího reformátora křesťanského života.

V 19. století se Mistr Jan Hus dočkal povýšení na národní symbol v procesu národně-obrozeneckých tendencí a v 1. polovině 20. století se jeho odkaz stal jedním z ideových základů nové Československé republiky reprezentujících - vedle mravních - i ideály sociální spravedlnosti a rovnosti. Po roce 1948 byl dokonce komunistickým kulturním establishmentem Hus interpretován jako příkladný revolucionář.

Římskokatolická církev už před časem uznala Husa jako reformátora a nyní spolu s nekatolickými církvemi připravila ekumenickou bohoslužbu smíření, k níž jsou zváni věřící v mnoha kostelech a modlitebnách. Uchopit odkaz Mistra Jana v postmoderním čase však znamená neomezit se na institucionální identitu církví, ale zohlednit touhu po spiritualitě i u lidí, kteří se k žádné církvi nehlásí, a přesto je myšlenky středověkého kněze a učence oslovují svou aktuálností a nadčasovostí.

Nová socha Jana Husa v Kostnici. Šestitunová skulptura znázorňuje hořící kalich

22.08 Moderní povídka. Milan Uhde: Traktát bez počátku a konceApokryfní příběh o odsouzení Mistra Jana Husa kostnickým koncilem. Text vyšel ve sbírce historických mystifikací Záhadná věž v B v roce 1967. Účinkují Rudolf Pellar a Hana Kofránková.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka