Hrdinové českého národa. Jaroslav Seifert

23. listopad 2015

Svou první básnickou sbírku vydal v roce 1921. Patřil k signatářům Charty 77 a v roce 1984 obdržel Nobelovu cenu za literaturu.

Poslouchejte na Vltavě od 23. listopadu 2015 vždy v 15:20. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví v jednom článku také na stránce Hrdina.cz.

Český lyrický básník, prozaik, publicista a překladatel Jaroslav Seifert se narodil 23. září 1901 v Praze na Žižkově. Po studiích (nedostudoval gymnázium) začal pracovat jako novinář a literát. Ve 20. letech minulého století byl spoluzakladatelem, členem a mluvčím uměleckého hnutí Devětsil.


Jaroslav Seifert zemřel 10. ledna 1986 v Praze.

V období kolem tzv. pražského jara (1968-1969) se Jaroslav Seifert politicky a kulturně angažoval. V letech 1969-1970 byl předsedou Svazu českých spisovatelů. V letech 70. odešel do ústraní a začal spolupracovat s disentem, stal se jedním z prvních signatářů Charty 77. Jeho dílo bylo vydáváno v samizdatu.

03177837.jpeg

V pořadu zazní mimo jiné hlas Jaroslava Seiferta i ukázky z jeho tvorby.

Připravil: Pavel Hlavatý

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.