William Shakespeare: Romeo a Julie

Nesmrtelný příběh lásky s Janem Dolanským a Zuzanou Kajnarovou v hlavních rolích.

Poslouchejte na Vltavě 23. ledna 2016 ve 14:00. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do pátku 29. ledna 2016.


Proslulá hra, ve které se snad nejvyšší měrou uplatnilo básnické nadání a cit pro lyriku alžbětinského dramatika Williama Shakespeara. Od jeho úmrtí uplyne letos v dubnu 400 let. Stanice Vltava se rozhodla toto výročí připomenout mimo jiné celoroční prezentací rozhlasových zpracování jeho her - počínaje 23. lednem je v Rozhlasovém jevišti uslyšíte pravidelně vždy každou třetí sobotu v měsíci.

03111479_0.jpeg

A kterým jiným titulem otevřít tento projekt, než právě dramatem o nesmiřitelné nenávisti Kapuletů a Monteků a nesmrtelné lásce nejmladších z obou rodů. V jejich příběhu nachází každá další generace zrcadlo svých nejsilnějších citů a na poli divadla a dramatu k němu další a další tvůrci hledají svou vlastní cestu.

02443067.jpeg

Osoby a obsazení: Escalus, veronský vévoda (Petr Kostka), Mercuzio, mladý šlechtic, příbuzný vévody a přítel Romea (Martin Hofmann), Paris, mladý šlechtic, příbuzný vévody (Martin Preiss), Montek, hlava veronské rodiny znepřátelené s rodinou Capuletů (Zdeněk Dolanský), paní Monteková (Jelena Juklová), Romeo, Montekův syn (Jan Dolanský), Benvolio, Montekův synovec a přítel Romea (Tomáš Petřík), Baltazar, Romeův sluha (Miroslav Táborský), Capulet, hlava veronské rodiny znepřátelené s rodinou Monteků (Jiří Štěpnička), paní Capuletová (Libuše Šafránková-Abrhámová), Tybalt, synovec paní Capuletové (Tomáš Matonoha), Julie, Capuletova dcera (Zuzana Kajnarová), chůva (Simona Stašová), Petr, sluha Juliiny chůvy (David Hák), Samson, sloužící z domu Capuletů (Ladislav Hampl), Gregory, sloužící z domu Capuletů (Matěj Hádek), Otec Lorenzo, františkánský mnich (Jan Hartl), Bratr Jan, františkánský mnich (Hanuš Bor) a další

Autor: William Shakespeare Překlad: Jiří JosekRozhlasová úprava a dramaturgie: Jana PaterováHudba: Vratislav ŠrámekRežie: Markéta Jahodová

Natočeno v roce 2006.

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.