Christopher Hampton: Povídky z Hollywoodu

20. březen 2016

Co by se stalo, kdyby rakouský dramatik Ödön von Horváth odešel do Los Angeles a tam se setkal s Brechtem a bratry Mannovými? Tak o tom mimo jiné vypráví dvoudílná inscenace hry známého britského dramatika.

Poslouchejte na Vltavě 20. a 27. března 2016 v 10:30. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam vždy po dobu jednoho týdne.


Britský dramatik, překladatel, scénárista a filmový režisér Christopher Hampton se narodil v roce 1946 na portugalských Azorských ostrovech. Dětství strávil v Egyptě a na Zanzibaru, později studoval francouzštinu a němčinu v Oxfordu. V letech 1968-1970 působil jako rezidentní dramatik prestižního divadla Royal Court. Asi nejznámější Hamptonovou hrou jsou Nebezpečné známosti, adaptace románu Choderlose de Laclose, která byla posléze zfilmována a získala mnoho cen. Velmi ceněné je i Úplné zatmění, hra o spalujícím vztahu dvou prokletých francouzských básníků - Arthura Rimbauda a Paula Verlaina.

Hampton je autorem mnoha divadelních adaptací a překladatelem z francouzštiny, jeho působení se ale neomezuje pouze na divadlo, většinu svých her sám převedl do filmové podoby. Hamptonovy hry jsou často inspirovány světem literatury.

03207103.jpeg

Také Povídky z Hollywoodu postavil autor na fiktivním předpokladu, co by se stalo, kdyby rakouský dramatik Ödön von Horváth nezemřel v pařížském exilu v roce 1938, ale odešel by do Spojených Států. A tak se von Horváth stane průvodcem po Los Angeles, kde se setkává s dalšími nepravděpodobnými exulanty: Brechtem a bratry Mannovými.


Osoby a obsazení: Horváth, Ödön von (Petr Čepek), Thomas Mann (Svatopluk Beneš), Heinrich Mann (Ota Sklenčka), Nelly, jeho žena (Alena Vránová), Helen Schwartzová (Lucie Trmíková), Bertolt Brecht (Jiří Adamíra), Money (Alois Švehlík), Salka Viertlová (Helga Čočková), Marta Feuchtwangerová (Eva Klepáčová), Vypravěč (František Němec) a další

Autor: Christopher Hampton Překlad a rozhlasová úprava: Vladimíra SmočkováDramaturgie: Jan KolářRežie: Ladislav Smoček

Natočeno v roce 1992.

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio