William Shakespeare: Richard III.

Je odvážný, je chytrý, má šarm. Je mrzák. S úsměvem kráčí přes mrtvoly za svým cílem. Rozhlasová adaptace jedné z nejznámějších Shakespearových tragédií s Jiřím Adamírou v hlavní roli.

Poslouchejte na Vltavě 2. dubna 2016 ve 14:00. Po odvysílání se drama objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do pátku 8. dubna 2016.


Další z titulů, kterými si Český rozhlas Vltava připomíná po celý letošní rok velké výročí alžbětinského dramatika.

Ač historické prameny tvrdí něco jiného, postava Richarda III. se díky tragédii Williama Shakespeara stala synonymem zla. Tento krystalicky čistý záporný charakter fascinuje diváky už několik století. Richard až metodologicky rozkrývá své pohnutky a cíle přesto s úžasem sledujeme, jak své plány naplňuje. Vedle tohoto portrétu „výjimečné“ osobnosti skýtá hra i vynikající analýzu mechanizmů moci, které Richardovi vzestup umožnily.

02605356.jpeg

V titulní roli inscenace Josefa Červinky uslyšíte Jiřího Adamíru, od jehož narození uplyne právě 2. dubna 90 let.


Osoby a obsazení: král Richard III. (Jiří Adamíra), král Edvard IV. (Miloš Nedbal), vévoda z Clarence (Otakar Brousek), královna Alžběta (Vlasta Chramostová), lady Anna (Jaroslava Adamová), vévodkyně z Yorku (Leopolda Dostalová), vévoda z Richmondu (Luděk Munzar), vévoda z Buckinghamu (Čestmír Řanda), lord Stanley (Josef Větrovec), lord Hastings (Jaromír Spal), hrabě Rivers (Oldřich Janovský), Catesby (Bohumil Křížek), Radcliff (Bohumil Švarc), Brakenburry (Jiří Suk), londýnský starosta (Ladislav Kulhánek), měšťan a písař (Josef Patočka), vypravěč (Josef Červinka) a další

Autor: William Shakespeare Překlad: Zdeněk UrbánekRozhlasová úprava a režie: Josef ČervinkaDramaturgie: Jaromír PtáčekHudba: Marek Kopele

Natočeno v roce 1964.

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio