Zdeněk Škarvada (1/5)

23. říjen 2006

Letos devětaosmdesátiletý brigádní generál Zdeněk Škarvada (8.listopadu 1917 v Olešnici), válečný pilot a příslušník 310. stíhací perutě RAF, je mužem dramatického životního příběhu. Když v dětství začal stavět modely letadel, sotva mohl tušit, že letectví se stane jeho ústředním životním "tématem".

V roce 1938 se stal polním pilotem-letcem, po okupaci se mu podařilo uprchnout do Polska, kde bojovat v řadách polského letectva. Následovala dobrodružná anabáze: zajat Rudou armádou a internován; pak cesta Oděsa - Istanbul - Bombaj a nakonec parníkem do vytoužené Velké Británie, kde byl 11.11.1940 přijat do řad Královského letectva. Až přišel osudný 4.únor 1942 - Zdeněk Škarvada se tehdy při operačním letu zřítil do moře.

Polomrtvého trosečníka ve žluté záchranné vestě zahlédla hlídka na německé válečné lodi, která jej zachránila. Po komunistické puči byl jako celá řada dalších západních vojáků propuštěn z armády, degradován na vojína pěchoty a vystěhován z bytu. I tehdy překonal další "pád do hlubin" nesmírnou houževnatostí.

Škarvadovo rozhlasové vyprávění jsme zařadili zcela záměrně na dny kolem 28.října, neboť jeho život je úzce a osudově spjat s naší národní samostatností. Připravil Miloš Doležal, technická spolupráce Jiří Fuhrman.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.