5x David Sedaris

7. březen 2016

Povídky z knihy současného amerického humoristy.

Poslouchejte na Vltavě od 7. března 2016 vždy v 9:30. Po odvysílání se jednotlivé povídky objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


V rámci Amerického roku budeme po celý týden poslouchat povídky amerického humoristy Davida Sedarise. Jsou vyprávěné z pozice mladého muže, žijícího v zapadlém městě na americkém jihovýchodě, v rodině řeckých přistěhovalců ve druhé generaci, jejíž příslušníci se potácejí na hranici chudoby, ale ještě stále se počítají ke střední třídě.

Pro české čtenáře objevilo Sedarise nakladatelství Argo a překladatelka Hana Ulmanová. Čtenáři, kteří si zakoupili v roce 2013 žlutou knížku s názvem Naháč, nevěděli předem o jejím autorovi nic, ale během četby zjistili, že je to jeden z nejzábavnějších současných prozaiků, humorista nového střihu, který ve svých textech zabydluje všechny nově objevené končiny naši technické civilizace i vzájemných vztahů.

David Sedaris vyrůstal v městě Raleigh v Severní Karolině v USA, žil porůznu ve Spojených státech a později (snad i nyní) ve Velké Británii. Jeho povídky jsou autobiografické a velice sebeironické, zdrojem příběhů je zejména současné maloměsto, jeho rodina, studium na univerzitě, která není příliš prestižní, nutnost přivydělat si, vlastní homosexuální orientace, korektnost ve vztahu k okolí a nejrůznější obsese, pramenící z moderní civilizace. Jeho rodina je řeckého původu, což vnáší do příběhů i téma odlišných kulturních a civilizačních tradic.

03582593.jpeg

Rozhlasové posluchače bude zajímat, že David Sedaris je také velice ceněný rozhlasový autor a performer. V 90. letech měl ohromný úspěch s předčítáním svého deníku na jedné rozhlasové stanici v Chicagu a časem i na dalších rozhlasových stanicích se proslavil svým autorským čtením. Ve Velké Británii s ním uskutečnila BBC seriál živých nahrávek. Dopracoval se registrovaného partnerství i čestného doktorátu, ale ve svých textech je dál mluvčím nejistých, zakomplexovaných mladých lidí, kteří se necítí být předurčeni pro kariéru v byznysu a těžko hledají zařazení ve společnosti, jíž vládnou představy o životě jako z televizního seriálu.

Z jeho knihy Naháč jsme vybrali pět povídek - Kyklop, Divadelní vir, Neúplná skvadra, Opravdový detektiv, Prach - jimiž tohoto amerického autora představujeme posluchačům Českého rozhlasu.

03211587.jpeg

Čte: Jaroslav Plesl

Autor: David Sedaris Překlad: Hana Ulmanová Připravila: Marie NovákováRežie: Jaroslav Kodeš

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.