Zemřel redaktor Jan Halas

7. leden 2010

Ve čtvrtek 7. ledna zemřel ve věku 64 let Jan Halas, jehož život byl od sedmdesátých let až do dnešních dnů úzce spjat s Českým rozhlasem a jehož jméno dobře znají všichni rozhlasoví posluchači. Po studiu na fakultě sociálních věd a publicistiky se stal v roce 1970 redaktorem programového týdeníku Rozhlas a zároveň začal úzce spolupracovat s rozhlasovou literární redakcí, pro kterou v následujícím dvacetiletí připravoval četby na pokračování, Schůzky s literaturou, literární cykly a kompozice. /audio uvnitř!/

Po listopadu 1989 až do roku 2007 působil ve funkci vedoucího redaktora literární redakce a také během této doby vytvořil a redakčně připravil mnoho vynikajících rozhlasových děl, mezi něž patří v první řadě rozsáhlá četba z překladu tzv. Jeruzalémské bible, která měla 173 pokračování. S literární redakcí a Týdeníkem Rozhlas spolupracoval i v posledních třech letech, po svém odchodu do důchodu.

Připomeňme si tohoto literáta, rozhlasáka a mimo jiné i náruživého milovníka a interpreta rock´n´rollu a vášnivého kuchaře v ukázce z pořadu s názvem Hnízdo z roku 2002, ve kterém se setkal se členy Dismanova rozhlasového dětského souboru.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.