Malcolm Gladwell: Síla kontextu

17. únor 2010

Co kdyby bylo možné, že se nové trendy šíří jako epidemie? Takovou otázku si položil Malcolm Gladwell, autor knihy Bod Zlomu s podtitulem "O malých příčinách s velkými následky". Poté, co jako zkušený novinář vytřídil sesbírané informace, našel ke své otázce konečně odpověď. Nejenom, že je to možné, ale děje se to všude kolem nás! Každá epidemie narůstá téměř neznatelně po malých krůčcích, než se dostane do bodu, kdy opravdu exploduje a zasáhne téměř každého. Děje se to na podzim s chřipkou, děje se to i v obchodě s výrobky či službami, ale také s kriminalitou, teroristickými útoky a politickými činy....

K tomu, abyste rozšířili svoji myšlenku do velikosti lesního požáru, potřebujete jednu kritickou přísadu, která nese název Síla kontextu. Díky jí se podařilo vytvořit z kriminalitou prorostlého New Yorku relativně bezpečné místo. Princip říká, že pokud procházíte částí města, kde vidíte kolem sebe nepořádek, zdi pomalované grafitti, rozbitá okna a zamřížované dveře, mozek vám předá tuto informaci: "Nikdo není zodpovědný za následky svých činů, přestupky jsou dovoleny." Díky této změně v okolním prostředí se dopouští přestupků a zločinů mnohem více lidí, protože začnou vnímat své chování v kontextu se svým okolím, které říká: "Neboj, tvoje činy jsou v pořádku a těžko postihnutelné." Je tedy třeba změnit kontext. Jak to dokázali v New Yorku čteme z eseje amerického publicisty v pěti pokračováních.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.