Edgar Dutka: U útulku 5

Edgar Dutka se narodil v roce 1941. V roce 1971 absolvoval Filmovou akademii muzických umění v Praze, v oboru televizní scenáristika a dramaturgie. Jeden rok pracoval jako scénárista ve filmovém studiu na Barrandově. Poté se vydal na dráhu nezávislého umělce, pracoval pro televizi, rozhlas i divadlo. Od roku 1974 do roku 1991 pracoval jako dramaturg, scénárista a ředitel v ateliéru animovaných filmů (ve světoznámém Studiu Jiřího Trnky a Bratři v triku). Od roku 1991 učí scenáristiku celovečerních filmů a dějiny animace na FAMU, Vysoké škole umělecko-průmyslové a na Karlově univerzitě v Praze. Jako autor nebo spoluautor pracoval na 43 animovaných filmech (za mnoho z nich získal mezinárodní uznání – nominaci na cenu Britské královské akademie, Grand Prix v Odensee, cenu poroty na filmovém festivalu v Cannes a další)....OD 16. 5. K POSLECHU ZDE

Prózy z tohoto souboru vznikly v první polovině 60. let. V té době neměly naději na vydání. Popisuje v nich pohledem sedmiletého chlapce dva roky strávené v Dětském domově s výmluvnou adresou poté, co byla jeho matka v listopadu 1948 zatčena a pak i odsouzena. Krutost a nesmyslnost režimu autor zobrazuje nepřímo, avšak zároveň přesně a se zvláštním půvabem vystihuje atmosféru doby na sklonku 40. a na počátku 50. let. Přičiňuje se o to rovněž humorné vidění událostí i svébytný jazyk s četnými dnes už zapomenutými výrazy. Kniha Edgara Dutky byla nominována na cenu Magnesia Litera 2004.

Desetidílnou četbu na pokračování připravil Jiří Červenka. V režii Ivana Chrze účinkuje Svatopluk Skopal.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.