Oldřich Mikulášek: Čas vína

23. květen 2010

Básník a redaktor brněnských deníků a časopisu Host do domu Oldřich Mikulášek (1910 – 1985) je klasikem české poezie druhé poloviny 20.století. Básník par excellence milostný a přitom pokaždé básník životního dramatu. A jak kdesi napsal literární historik Jiří Opelík – Mikuláškovy básně připomínají živé klubko, které se podivuhodně zavíjí a rozvíjí. K motivům, které se v Mikuláškově poezii nejčastěji objevují, bezesporu patří víno a vše, co k němu neodmyslitelně patří – vinice, sud, číše, vinárna. Není divu – sám autor patřil mezi vyhlášené milce vína.

V těchto dnech si připomínáme 100. výročí básníkova narození (26. května 1910 v Přerově) a při té příležitosti symbolicky pozvedáme číši vína a necháme zaznít Mikuláškovým veršům, ve kterých proudí bílé i červené. Připravil Miloš Doležal.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.