Kristýna Janouchová: Zasekni se

13. červenec 2010

Povídka mladé české autorky. Vhled do života, lože a duše mladé paní Dariny Toole, manželky Patrika Toole. Když zadáte do internetového vyhledávače jméno Kristýny Janouchové, velmi brzy narazíte na stránky, které pro své čtenáře připravuje samotná autorka. Mimo jiného se tam dozvíte, že je autorkou knihy „Nahá Godotka", která vyšla v roce 2001, že se věnuje poezii, kterou svým čtenářům nabídla vloni v souboru nazvaném „Můj popel a tvá krev“, že píše povídky a publicistické články. Dle data narození i podle rázného stylu poznáte, že máte co dočinění s autorkou mladou, která má své literární teprve před sebou. My jsme si pro vás vybrali její povídku nazvanou Zasekni se. Zaujala nás především tím, že dýchá dneškem, hledáním člověka, který se jinak napovrch chová a jiná dramata prožívá uvnitř sebe samého. Žíravá sebereflexe a břitký soud o prostředí, v němž člověk hledá své místo. U autorky převládá více nejistota než ukotvení. Však posuďte sami…

Pro rozhlas vybral Petr Hanuška Účinkuje Tereza Novotná-Mikšíková Zvuk, záznam a střih Zdeněk Prchlík Hudební spolupráce Antonín Schindler Režie Michal Bureš Natočeno v Českém rozhlase Olomouc.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.