Zdena Mašínová, Rudolf Martin: Co vím o životě babičky Emmy

V letním podvečerním čase uvádíme pětidílnou četbu na pokračování ze vzpomínkové knihy Čtyři české osudy. Připravila Jaroslava Jiskrová. V režii Dimitrije Dudíka účinkuje Jana Štěpánková.

Zdena Mašínová se narodila v roce 1933 jako nejmladší ze tří dětí důstojníka československé armády Josefa Mašína a jeho ženy Zdeny. Po útěku svých bratří byla v padesátých letech vězněna, po propuštění pak do konce šedesátých let sledována soustavně Státní bezpečností. V roce 1973 se provdala za Rudolfa Martina, s nímž napsala knihu o tragických osudech své rodiny, o otci, podplukovníkovi Josefu Mašínovi, legendárním hrdinovi protinacistického odboje, o své matce Zdeně Mašínové, která se na manželově odboji podílela, prošla kalvárií nacistických věznic a nakonec zemřela v komunistickém vězení, o bratrech Ctiradovi a Josefovi, kteří se prostříleli na Západ, ale také dosud neznámý příběh své babičky Emmy, jejíž osud byl možná nejsmutnější, protože se musela vyrovnávat se všemi tragédiemi, které její rodinu postihly.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.