Jaroslav Vrchlický: Bratři. Nezaujatý a překvapivý pohled na svatováclavskou legendu

28. září 2022

Poslechněte si tragédii z českých dějin o sporu bratrů Václava a Boleslava. Básník Jaroslav Vrchlický pojednal svatováclavskou legendu velmi osobitě a možná trochu nečekaně. V rozhlasové úpravě z roku v roce 1983 excelují Jana Hlaváčová, Pavel Soukup, Petr Štěpánek a další. On-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Rozhlasová úprava a režie: Josef Melč
Účinkují: Drahomíra (Jana Hlaváčová), Václav (Pavel Soukup), Boleslav (Petr Štěpánek), Podiven (Jiří Klem), Radslav (Petr Haničinec), Palhoj (Petr Kostka), Běla (Milena Steinmasslová), Krajslav (Soběslav Sejk), lechové (Josef Patočka, Ilja Racek, Vladimír Krška, Oldřich Musil a Karel Houska)
Dramaturgie: Ivan Škapa
Hudba: Jiří Smutný
Natočeno: v roce 1983

Osmdesátá léta předminulého století představují vrchol snah o emancipaci mladého českého divadelnictví s divadelními kulturami evropských národů. Právě v těchto letech zahájilo provoz Národní divadlo a právě na jeho jevišti se zabydlily repertoár a inscenační styl takzvaného divadla velkého stylu.

Obecenstvo se v mnoha případech vůbec poprvé seznamovalo s klasickými dramatickými díly v českém překladu. Práci za celé generace v tomto ohledu odvedl básník Jaroslav Vrchlický. Jeho zásluhou se na českém jevišti inscenovaly hry Calderónovy, Hugovy, Rostandovy i Ibsenovy.

Vrchlický navíc svojí vlastní tvorbou naplňoval soudobé snahy o původní velké básnické drama. Řada jeho dramat, z nichž se některé hrají i dnes, je úctyhodná nejen svojí kvantitou, ale i žánrovým rozpětím. Vrchlický vytvořil 15 historických tragédií, pět her a veseloher ze současnosti a deset komedií historických. Historická dramata tvořily v jeho tvorbě dramatickou obdobu k velkoryse pojatému epickému cyklu Zlomky epopeje lidstva.

Dějištěm jeho historických her byly, kromě barvitých scenérií Španělska, Řecka a Francie, pochopitelně i krajiny domácí. V rozpětí let 1882 až 1903 napsal tři volně spojené hry z českých dějin Drahomíra, Bratři a Knížata. V tragédii Bratři Vrchlický osobitě pojednal svatováclavskou legendu.

autoři: Josef Melč , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související