Boris Vian: Každému svého hada. Rajská groteska s herci pražské Ypsilonky

18. červen 2019

Svérázný biblický apokryf o prvotním hříchu a vyhnání z ráje. Stvořitel, Adam, Eva, jablko a had v rajské grotesce francouzského spisovatele a hudebníka, od jehož smrti uplyne letos v červnu 60 let. S herci pražského Studia Ypsilon natočila v roce 2003 režisérka Hana Kofránková. Účinkují Jiří Lábus, Marek Eben, Jaroslava Kretschmerová, Jan Jiráň, Petr Vacek či Pavel Nový. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Boris Vian, spisovatel, překladatel, publicista, jazzový hudebník, zpěvák a herec, muž mnoha talentů, pro jejichž uplatnění mu srdeční choroba vyměřila necelých 40 let. Snad proto byl jeho tvůrčí život tak hektický a nekonvenční. Vedle prozaických prací, z nichž se do srdcí čtenářů zapsala především Pěna dní, se Vian věnoval také dramatické tvorbě. I v ní odvážně zabrousil do mnoha žánrů – od skečů, kabaretních scének, vaudevillů, absurdních hříček až k satirám s válečnou tematikou nebo tragédii.

Nejčastějším Vianovým poznávacím znamením je ovšem absurdní humor. To platí i pro aktovku, kterou překladatel Patrik Ouředník přeložil do češtiny pod názvem Každému svého hada. Rajskou grotesku se zpěvy, ve které se znovu hraje o jablko ze zapovězeného stromu poznání a prvotní hřích, nastudovala v roce 2003 režisérka Hana Kofránková. Opřela se přitom o poetiku pražského Studia Ypsilon, hudbu napsal Miroslav Kořínek, účinkují Jiří Lábus, Marek Eben, Jaroslava Kretschmerová, Jan Jiráň, Petr Vacek či Pavel Nový.

Osoby a obsazení: Bůh (Jiří Lábus), Adam (Jan Jiráň), Eva (Jaroslava Kretschmerová), Had (Petr Vacek), Gabriel (Pavel Nový), Anděl (Jiřina Vacková), Anděl (Markéta Plánková), Anděl (Barbora Popelková), Anděl (Jana Sováková), Anděl (Petr Vršek), Anděl (Daniel Šváb), Anděl (Miroslav Kořínek) a Anděl vyvolávač (Marek Eben)

Překlad a rozhlasová úprava: Patrik Ouředník
Hudba: Miroslav Kořínek
Dramaturg: Hynek Pekárek
Režie: Hana Kofránková

Natočeno v roce 2003.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.