David Eldridge: Fotograf

29. prosinec 2020

Cítili jste se někdy provinile, když jste se stali svědky vandalismu nebo pouličního násilí a báli jste se zakročit? To Londýňan Neil, smutný hrdina britské komedie Davida Eldridge Fotograf se nikdy nebojí. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Osoby a obsazení: Neil (Ivan Trojan), Janine (Dana Černá), Freddie (Filip Svoboda), Hussein (Radek Holub), mladá paní (Eva Kodešová), trafikant (Miroslav Táborský), zákazník (Kamil Halbich), muž se psem (Zdeněk Hess), kluk (Valentin Ivanov), kluk (Oliver Procházka), kluk (Jiří Maršál), ředitelka (Jitka Sedláčková), kuřák (Hynek Čermák), Brejloun (Martin Myšička), těhotná žena (Tereza Rumlová), cestující (Jan Novotný), George (Rostislav Novák), novinářka (Marika Procházková), prodavač (Ladislav Županič), Feliks (Martin Matejka), drsňačka (Šárka Vaculíková), drsňačka (Anna Fišerová), lékař (Dalimil Klapka), prostitutka (Veronika Gajerová), žena (Denisa Nová) a chlápek (Václav Neužil)
Dramaturgie: Hynek Pekárek
Překlad: Pavla Horáková
Hudba: Ladislav Železný
Režie: Aleš Vrzák
Natočeno: 2010

Spatří-li na ulici ženu s těžkým kufrem, přispěchá jí na pomoc. Při jízdě metrem zas neváhá kárat nevšímavé spolucestující, že nechají těhotnou ženu stát. Neil je i vzorným obyvatelem svojí čtvrti a jeho zraku neuniknou vandalové svévolně znečišťující ulice. Neil se zdá být typem příkladného a angažovaného občana, který by za jistých okolností mohl být i vzorem, kdyby se právě na jeho osobu tolik nehodilo rčení „cesta do pekel bývá dlážděna dobrými úmysly“.

Logo

Všechny ty dobré skutky, které koná pro dobro svých bližních, jsou ve skutečnosti motivovány frustracemi z nezdarů v osobním i společenském životě. Kvůli své přehnané horlivosti neplatí Neil v očích druhých za správného chlapíka, ale spíše za vlezlého a obsedantního slídila. Tak rozvíjí příběh své rozhlasové hry Fotograf britský dramatik David Eldridge, z jehož textů byly do češtiny zatím přeloženy tituly Pod modrým nebem a Začátek.

Pro BBC napsal Eldridge několik adaptací a her. Ve Fotografovi se ve zdánlivě lehkém komediálním příběhu dotkl vážného tématu krize multikulturního soužití.

Rozhlasová inscenace Aleše Vrzáka s Ivanem Trojanem v hlavní roli získala v roce 2011 hlavní cenu festivalu Prix Bohemia Radio v kategorii Drama.

autoři: Klára Vičíková , Hynek Pekárek
Spustit audio