Johannes Urzidil: Nevlastní

6. únor 2011

„Snad to, co jsem prožil, promluví k tomu či onomu čtenáři, a naše srdce se navzájem setkají. Neskrýval jsem nic, ani sebenepatrnější jiskru v největších hlubinách temnot, ani hořkost na dně každé radosti. Důvěřuji svému zjištění, že součástí rytmu veškerenstva je i prvek útěchy a jasu, a je tedy spolupřítomen i v tom ztraceném a opuštěném.“

Johanes Urzidil, pražský, německy píšící spisovatel, básník, esejista a historik umění byl jediným společným synem Josefa Urzidila a vdovy židovského původu, v době sňatku již sedminásobné matky Elise Metzelesové. Narodil se 3. února 1896. 7. ledna roku 1900 však Elise zemřela a 29. května 1904 se otec podruhé oženil. Johannes se tedy stal „Nevlastním“ synem.

Jako československý občan Urzidil až do roku 1933 pracoval coby tiskový atašé německého vyslanectví v Praze. Když byl z jeho služeb propuštěn, uchyloval se až do záboru Sudet v letních měsících do Zadní Zvonkové na Šumavě, kde po ztrátě německého občanství získal v roce 1934 domovské právo. O pět let později byl však nucen odejít do newyorského exilu, 2. listopadu roku 1970 zemřel ovšem v Římě během přednáškového turné.

Johannes Urzidil patřil do legendárního Pražského kruhu, hovořil německy i česky a toto často bolestné rozkročení mezi dvěma národy bylo leitmotivem celého Urzidilova života. Česky dosud vyšlo několik povídkových knih, většina jeho díla však stále zůstává nepřeložena. Urzidilovy povídky mají vesměs autobiografický základ a je tomu tak i v případě povídky Nevlastní z výboru Hry a slzy, kterou pro rozhlasové provedení vybral a z překladu Františka Marka upravil Libor Magdoň. V režii Tomáše Jirmana, se kterým zvukově spolupracovala Hana Plecháčková, uslyšíme ostravského herce Davida Viktoru.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.