Friedrich Dürrenmatt : Proces o oslí stín

Proces o oslí stín – pod tímto titulem napsal švýcarský dramatik Friedrich Dűrrenmatt rozhlasovou hru, ve které zpracoval příběh o směšném sporu, který přeroste do obludných společenských rozměrů s ničivými následky.

Švýcarský dramatik, prozaik a esejista Friedrich Dürrenmatt (1921 – 1990) je znám jako jeden z nejvýznamnějších světových autorů XX. století. Jeho pohled na svět byl vždycky kritický a jeho ambicí nebylo nic jiného než být autorem zneklidňujícím a nepohodlným. Psal příběhy, které nutí přemýšlet, domýšlet, aplikovat, vztahovat k sobě a na sebe.

Člověka zobrazoval v dramatických situacích, které směřovaly k „nejhoršímu možnému obratu“. Tato metoda mu umožňovala domýšlet situaci člověka do krajních důsledků a tím i předvídat nejhorší možná nebezpečí. Doufal, že takový postup ve svém důsledku může pomoci podobným nebezpečím se vyhnout.

Dürrenmatt byl vášnivý moralista a sžíravý ironik. Jako dramatik považoval komedii za nejvhodnější žánr, kterým je možné zobrazit současný svět i s jeho tragickými aspekty a paradoxy. Svá stanoviska realizoval prostřednictvím dramatické ironie. Jeho tvorbu také provázel výrazný smysl pro humor a nadhled. Svůj dramatický talent dokázal rovněž uplatnit v práci pro rozhlas.

Velice rád si vypůjčoval náměty z historie. Staré tradiční příběhy, klasické báje a mýty mu často poskytovaly vděčný základ pro zcela nová a originální zpracování. Ve své tvorbě také nezřídka využíval formy soudního přelíčení. Příkladem toho je i rozhlasová hra Proces o oslí stín. Dürrenmatt se v tomto případě volně inspiroval příběhy, které v 18. století literárně zpracoval německý spisovatel Christoph Martin Wieland v humoristického románu Příběh Abdeřanů.

Dürrenmattova hra Proces o oslí stín je komedií o hlouposti a jejích následcích. Je to groteskně komediální příběh jednoho směšného sporu, který – živen vychytralostí a bezohledným politikařením - přeroste do obludných společenských rozměrů s ničivými následky.

Reprízu rozhlasové inscenace režiséra Ivana Chrze vysílá Český rozhlas 3 - Vltava 5. března 2011 ve 14 hodin.

Hru si můžete poslechnout od 6. do 12. března 2011 na stránce Hry a literatura ve streamu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.