Marek Epstein: Pro nepřekonatelný odpor

29. březen 2011

Cyklus premiér nových rozhlasových her Vinohradská dvanáctka pokračuje v úterý 29. března hrou filmového scénáristy Marka Epsteina Pro nepřekonatelný odpor. Hlavní hrdinové rozhlasové komedie si zařídí agenturu, která svým klientům zajišťuje bezproblémový rozchod s jejich partnery. Podnikání má velký úspěch do chvíle, než se nečekaně propojí s jejich osobními životy.

Na otázku jakou vidí výhodu žánru rozhlasové hry oproti filmu nebo divadlu, odpověděl Marek Epstein, že nevidí žádnou. „Tam, kde jako autor filmu upřete oko kamery do oblak nebo jarní přírody, kde si dovolíte krátký pohled do praskajícího ohně nebo na zaklesnuté milence, musíte v rozhlase vymyslet něco mnohem sofistikovanějšího. Musíte se snažit, zapotit a vytvořit atmosféru i příběh slovy a zvuky“.

Přes tyto své pochyby se Marek Epstein rozhodl zúčastnit projektu Českého rozhlasu 3-Vltava Vinohradská dvanáctka a napsal původní rozhlasovou komedii Pro nepřekonatelný odpor. Dnes patří tento šestatřicetiletý autor k předním českým scénáristům a na svém kontě má i několik divadelních her a jednu prózu. Ale o svém vstupu do uměleckého světa hovoří s naprostou věcností: „Mě to k psaní zaneslo tak nějak samo. Když jsem dodělal sportovní gympl, nevěděl jsem moc co dál. Přišel jsem se podívat na den otevřených dveří na FAMU, kde v oblaku dýmu seděl pan Klein a řekl mi, že v osmnácti stejně nikoho neberou. Ať pár let počkám. Počkal jsem. Neúspěšně jsem to zkusil na několik exaktně zaměřených škol a pak jsem narazil na soukromou hereckou školu. Tu právě otevírali a brali zřejmě každého, kdo slíbil, že zaplatí školné. Předměty jako dějiny divadla, dramaturgie a estetika byly dobrý základ pro můj budoucí útok na FAMU. Až na to herectví…“

Výčet Epsteinových dosavadních úspěchů hovoří sám za sebe. Dvakrát vyhrál Cenu Sazky, vyhlašovanou pro dosud nerealizované scénáře, další jeho scénáře skončily v dalších ročnících na druhém a třetím místě. Dvakrát uspěl v národním kole mezinárodní autorské soutěže Hartley Merril Prize. V roce 2002 uvedla Česká televize inscenace Trosečníci, Iguo-Igua a Bůh ví, které podle Epsteinových textů natočil Tomáš Krejčí. V rumunsko-švýcarské produkci natočila režisérka Ruxandra Zenideová podle Epsteinova scénáře snímek Ryna (2005). Jiří Vejdělek realizoval filmy Roming a Václav. ČT uvedla televizní snímek BrainStorm v režii Jiřího Stracha. Epstein je také autorem scénaře k televiznímu seriálu Poste restante a novely Ohýbač křížů (2006). Přednáší na Filmové akademii v Písku.

02293338.jpeg

„Zajímají mě vztahy a dramatické události viděné všedně, až jakoby mimochodem, poetikou vypravěče. Zajímá mě člověk a hnusí se mi dav. Můžu jenom doufat, že ty texty mají něco společného, co ke mně dostředivě a zpětně ukazuje.“ O vztazích a to v přeneseném i doslovném slova smyslu je také rozhlasová komedie Pro nepřekonatelný odpor. Hlavními hrdiny jsou dva přátelé. Třicátníci. A oba se nacházejí v ne zrovna růžové situaci. Jirkovi skomírá jeho firma na čištění koberců a Karel, ač je působí v oblasti, kde se všem ostatním daří, tedy účetnictví, jen těžko dává dohromady peníze na alimenty. Jirka však dostává spásný nápad. Rozhodne se těžit ze svých bohatých životních zkušeností: „ Vztahy, Kájo! Tam jsou dneska prachy.“

02293340.jpeg

Rychle pak dá dohromady plán na úplně nový „bussines“ – agenturu na rozchody, rozvody a rozluky. Po počátečních „dětských nemocech“ má agentura úspěch. Rozejde kde koho, poptávka začíná převyšovat nabídku. Karel přijme slečnu na výpomoc. Jenže shodou okolností je to partnerka jejich prvního zákazníka a má svůj vlastní plán. Víc se prozrazovat nesluší.

Režisér Petr Mančal obsadil do hlavních rolí Martina Myšičku, Matěje Hádka a Petru Špalkovou. Premiéru vysílá Český rozhlas 3 – Vltava 29. března ve 21:30.

Po odvysílání si hru můžete poslechnout od 30. března do 5. dubna na stránce Hry a literatura ve streamu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.