Jana Knitlová: Fitzgeraldovi – Takový krásný pár

31. březen 2011
Hra pro tento večer

Otevřený pohled do manželství slavného amerického spisovatele jazzové generace Francise Scotta Fitzgeralda s talentovanou, excentrickou a psychicky labilní Zeldou, které prochází nezadržitelnou krizí, nabízí hra Jany Knitlové, která se v názvu inspirovala známou Fitzgeraldovou prózou Takový krásný pár. Jaké soukromé i umělecké otázky řešil slavný autor, si můžete poslechnout na stanici Vltava ve čtvrtek 31.března ve 20:00 hodin.

Autorka hry Jana Knitlová je široké veřejnosti známá především jako úspěšná scenáristka dětských filmů, ale rozhlasoví posluchači ji dobře znají jako autorku i režisérku rozhlasových her nebo dokumentů. Tentokrát si však zvolila pro svou novou hru překvapivé téma. Z biografie slavného amerického spisovatele Francise Scotta Fitzgeralda si vybrala období, kdy vrcholí jeho manželská krize s talentovanou,excentrickou a psychicky stále labilnější Zeldou. Představuje tak Fitzgeralda, kterého známe z jeho vrcholných románů, z nichž některé byly i úspěšně zfilmovány, na příklad Velký Gatsby nebo Něžná je noc, jako člověka, který řeší nejen osobní, ale i zásadní umělecké problémy. Nejde tedy o pouhou životopisnou črtu, tím méně pak o senzacechtivé odhalování soukromí bývalé celebrity, ale o originální příspěvek k otázkám umělecké tvorby vůbec.

Jana Knitlová se narodila v roce 1942 v Praze. Vystudovala režii a dramaturgii na DAMU. Působila jako zpěvačka a herečka v Semaforu, v divadle Paravan a dalších. Publicisticky přispívala do rozhlasového pořadu Mikrofórum a jako reportérka působila v Československé televizi. V letech 1967 - 74 byla lektorkou a později dramaturgyní v Divadle Jiřího Wolkra. V letech 1974 - 86 pracovala jako dramaturgyně Filmového studia Barrandov, kde od roku 1987 působila také jako scenáristka. Nyní je ve svobodném povolání. Píše rozhlasové a divadelní hry, prózu pro dospělé a pro děti. Je autorkou řady filmových scénářů: Krakonoš a lyžníci - 1980, Bota jménem Melichar - 1983, Německý uprchlík - 1995, Eine kleine jazzmusic - 1996, Hodiny od Fourniera - 1997, Poklad pana H.- 1998, Specialita šéfkuchaře - 2000, Vrah jsi ty - 2003.

Logo

Rozhlasovou inscenaci hry Jany Knitlové Fitzgeraldovi – Takový krásný pár natočila režisérka Karla Sturmová–Štaubertová v roce 2007, v postavách slavné dvojice uslyšíte Zuzanu Stivínovou a Karla Rodena.

Po odvysílání najdete hru k poslechu od 1. do 7. března na stránce Hry a literatura ve streamu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.