Inger Johanne Strøm: Blizkabytost.com

7. duben 2011
Hra pro tento večer

Blizkabytost.com je název internetové seznamky. Její častou návštěvnicí je i neúspěšná herečka Astrid, která tu naváže několik neúspěšných známostí. I přes to nepřestává doufat, že tu jednou najde „pana Pravého“. Norská dramatička Inger Johanne Strøm (ström) ve své hře Blizkabytost.com se dokázala na problém lidské osamělosti podívat ironickým pohledem. Její hru v premiéře uvádí Český rozhlas 3 – Vltava ve čtvrtek 7.dubna ve 20.00 hodin v režii Apoleny Novotné s Tatianou Vilhelmovou v hlavní roli.

Dnešní mladá generace je zvyklá díky internetu a mobilním technologiím mít své přátele a známé neustále nablízku. Podle seriózních výzkumů je však tato výhoda, halasně vyzdvihovaná výrobci moderních komunikačních technologií vlastně iluzí. Na sociálních sítích či v nejrůznějších diskusních fórech může sice člověk získat stovky přátel doslova po celém světě, doma u počítače však zůstává sám, či dokonce osamělý. Přátelství na internetu se navazuje snáze než v reálném životě. Generace Facebooku prý trpí pocity osamělosti, vlastní nedostatečnosti nebo strachem z nezaměstnanosti.

Příběh, který vypráví norská dramatička Inger Johanne Strøm ve své hře Blizkabytost.com, mnohé z těchto vážných témat obsahuje. Autorka však lidskou i virtuální osamělost neúspěšné herečky Astrid líčí v humorných tónech. S Astrid se setkáváme poprvé v obchodním centru, kde v dětském koutku hraje pro děti oslíka Ijáčka. Doma pak tráví čas u počítače a seznamuje se s muži na portále Blizkabytost.com. Prožijeme s ní pár nepovedených známostí, ale vše končí happyendem.

Hra, která zaujala svým ironickým humorem porotce festivalu Prix Europa nastudovala v karlínském studiu jako svůj rozhlasový debut Apolena Vynohradniková-Novotná, která do role Astrid obsadila Tatianu Vilhelmovou. Pro posluchač Vltavy bude jistě zajímavé sledovat, jak tato divadelní a filmová herečka obstojí před rozhlasovým mikrofonem.

Po odvysílání najdete hru k poslechu od 8. do 14. dubna na stránce Hry a literatura ve streamu.

Spustit audio