Robert Musil: Zmatky chovance Törlesse (7 částí)

Rozhlasová úprava románu světoznámého spisovatele Roberta Musila v novém, dosud nevydaném překladu Radovana Charváta. Zmatky chovance Törlesse jsou příběhem o přitažlivosti lidského selhávání. Musil jejich vydáním v roce 1906 způsobil v Rakousku skandál, do dnešních dob přetrvalo především autorovo brilantní uvažování nad lidskou slabostí. V režii Tomáše Soldána čte Lukáš Král, pořad byl natočen v Českém rozhlase Olomouc.

V roce 1906 vyšel v Rakousku román tehdy ještě nepříliš známého autora Roberta Musila (1880 - 1942). Jeho první rozsáhlejší dílo nazvané Zmatky chovance Törlesse rozklížilo tehdejší uměnímilovnou společnost ve dví. Jedna strana začala obdivovat filozofující a často básnivý Musilův jazyk, strana druhá se cítila být pobouřena scénami násilí a perverze. Spisovatel totiž v románu velmi přesvědčivě propletl provazce svých vzpomínek na dospívání s niternou filozofickou úvahou a s fiktivními ději, které jako dřevomorka napadají chovance jedné vojenské internátní školy. A tato prestižní škola je v H., tedy v Hranicích na Moravě, kde Musil nějaký čas také studoval.

Musilův chovanec Törless je tedy dítětem mnoha nepříjemných myšlenek. Je to mladík, který v trýznění spolužáka spatřuje svoji vlastní slabost a skrze jeho bití a znásilňování (kterého se zprvu ani nedopouští) cítí probouzející se homosexualitu. Ta se mísí s přemýšlením o lidském selhávání, které Törlesse uhrančivě přitahuje, stejně jako v něm vyvolává závrať. Pnutí, která Musil v textu vyvolává, nevedou k tragédii v pravém slova smyslu, avšak stejně jako po nepříjemné chorobě, i po těchto zážitcích v Törlessovi a jeho spolužácích zůstává znatelná stopa po čemsi silně prožitém.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.