David Drábek: Vykřičené domy

16. červen 2011
Hra pro tento večer

Původní hra Vykřičené domy Davida Drábka z roku 2007 je autorovým rozhlasovým debutem. Premiéra rozhlasové inscenace, kterou režíroval Aleš Vrzák, proběhla v rámci cyklu Rozhlasová hra pro třetí tisíciletí a vzbudila zasloužený ohlas. V roce 2008 získala Cenu na přehlídce Prix Bohemia Radio a Zvláštní uznání Prix Bohemia Radio 2008 za tvůrčí řešení akustického designu.

David Drábek, který se jako rozhlasový autor do povědomí nejširší veřejnosti dostal s letošní premiérou hry Koule, debutoval v roce 2007 příběhem dvou životních outsiderů Vykřičené domy. On je nezaměstnaný muž středního věku, trochu uštvaný dobrák, který sice věří na horoskopy v ženských časopisech, ale jeho laskavost mu nebrání rozpoznávat podstatné hodnoty. Ona je bývala rosnička Andrea, kterou její bohatý přítel poslal na dráhu zpěvačky a která díky jeho obchodním schopnostem získala titul skokanka roku. My ji ovšem zastihujeme ve zcela jiné situaci: přítelem opuštěnou, žijící v samotě vilky uprostřed satelitního městečka, když ji navíc vážná nemoc donutila hledat hospodyni. A právě o toto místo se přišel ucházet Jiří. Zvláštní tragikomický příběh může začít.

Drábkova hra vyniká formální originalitou, bohatostí jazyka. Vědomě si pohrává se zažitými stereotypy a s mediálními konvencemi. Právě v tom zajímavým způsobem využívá možnosti rozhlasové tvorby. Co je však nejdůležitější, za tou vší hravostí, ironií, se skrývá podivuhodná, tragikomická romance, silný příběh, takový, který si vždy rádi vyslechneme.

„Mohl jsem se dosyta opájet mluvou svých hrdinů, proudem zurčící řeči,“ odpověděl Drábek na otázku, v čem bylo psaní rozhlasové hry jiné než psaní pro divadlo. A dodal: „V rozhlase mohu nechat s grácií mluvit zářivku, zrcadlo, krev či ampulku s morfiem, to je nádherné! Když začnou vyprávět vánoční žárovičky, tetelím se blahem.“ A proč se jeho hra jmenuje Vykřičené domy? „Ve vykřičených čtvrtích se asi ozývá především rozkošnické sténání. Vykřičené domy jsou prosáklé vzpomínkami na první lásky, partnerskými hádkami, dětským žvatláním, sliby, mumláním ze spaní a tichým zpytováním…“

V režii Aleše Vrzáka uslyšíte v hlavních rolích Igora Bareše, Tatianu Vilhelmovou a Davida Novotného, vysíláme na stanici Český rozhlas 3 – Vltava 16. června od 20:00.

Po odvysílání nejdete hru k poslechu od 17. do 23. června na stránce Hry a literatura ve streamu.

autor: ČRo Vltava
Spustit audio