Hans Sachs: Z moudrostí ševce Hanse Sachse

Rozhlasové zpracování tvorby proslulého „mistra pěvce“ s názvem Z moudrostí ševce Hanse Sachse představuje dvě frašky, dobře reprezentující svérázný humor konce středověku. Texty pro rozhlas upravil a v roce 1965 nastudoval Oldřich Nový, který si ve druhé z nich rovněž zahrál úlohu poněkud krutého markraběte. Titulem zahajujeme letní cyklus Rok německého jazyka – divadelní komedie.

Nejproslulejší z norimberských pěvců, lidový básník 16. století, stoupenec reformace, švec Hans Sachs bojoval proti špatnostem své doby právě duchaplnou myšlenkou, ostrým vtipem a slovem, kterému lidé dokázali naslouchat – z jeho díla se dochovalo 6205 básnických skladeb nejrůznějších žánrů.

Rozhlasové zpracování Sachsovy tvorby pod názvem Z moudrostí ševce Hanse Sachse představuje dvě frašky, dobře reprezentující svérázný humor konce středověku. První nazvaná Toulavý student v Paradýzu se vysmívá všudypřítomné lidské hlouposti, druhá provádí posluchače příběhem Trpělivé a poslušné markraběnky Griseldy a v nadsázce odráží autorovy osobité mravní názory.

Texty pro rozhlas upravil a v roce 1965 nastudoval Oldřich Nový, který si ve druhé jmenované hříčce rovněž zahrál úlohu poněkud krutého markraběte.

Po odvysílání najdete hru k poslechu po dobu jednoho týdne na stránce Hry a literatura ve streamu.

autor: ČRo Vltava
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.