Karel Poláček: Muži v ofsajdu, 11 částí

Poláčkův oblíbený humoristický román věnovaný fotbalu a fandění Muži v ofsajdu vyšel v roce 1931 (o rok dřív vycházel na pokračování časopisecky). Vyniká důvěrnou a přesnou znalostí prostředí a postav drobných živnostníků a obchodníků.

Muži v ofsajdu byli napsáni z dobré pohody a pro dobrou pohodu, s prostým záměrem pobavit čtenáře, ale také trochu se záměrem poznávacím. Jeho prostřednictvím můžeme blíže poznat psychologii, zvyklosti, mravy, názory a vášnivost „fotbalového“ člověka stranícího vždy a ve všem jedině svému vyvolenému klubu. Však také podtitul knihy zní Ze života klubových přívrženců.

Děj románu se odehrává v Praze po celou fotbalovou sezónu, kdy byla mistrem ligy SK Slavie. Karel Poláček se zaměřuje především na osudy pana Habáska mladšího, zapáleného ctitele Viktorie Žižkov. Na zápase Viktorky se Slavií se Eman Habásek ml. dostane nejprve do potyčky s panem Načeradcem – skalním příznivcem konkurenční Slavie. Nakonec však v Nečeradcově obchodě s konfekcí najde v tísnivé finanční situaci kýžené zaměstnání, aby se mohl oženit se svou další láskou - Emilkou Šefelínovou.

Jména hrdinů jako jsou majitel obchodu s konfekcí, pan Richard Načeradec ze Žižkova, jeho žena, krejčí Emanuel Habásko a jeho syn Eman, otec a matka Šefelínovi, jejich dcera Emilka, vdova Ouholičková a řada dalších, proslavil také film. Autor zobrazuje život maloměstských vrstev v jejich typických životních situacích v soukromí i na veřejnosti. Na život svých postav pohlíží laskavým, humorným způsobem, nikoho neodsuzuje, nezatracuje. Humor, satira, místy i groteskní vyznění se projevuje především v oblasti dokonale odposlechnutého jazyka, jazykových klišé, dialogů a point.

Jedenáctidílnou četbu na pokračování z románu českého spisovatele a humoristy věnovanému fandům fotbalu a fandění připravil Jan Kuneš. V roce 1954 natočil režisér Jiří Horčička s vynikajícími herci, například Karlem Högrem, Rudolfem Deylem ml. a dalšími.. Uvádíme v cyklu Letní četba na pokračování pro děti do sta let.

autor: ČRo Vltava
Spustit audio