Karel Friedrich: Malý Evropan, 12 částí

15. srpen 2011

Četba na pokračování z prózy exilového autora, který vypráví příběh desetiletého českého chlapce Tomáše Pavláska v období následujícím těsně po okupaci Československa v roce 1968 a v prvních měsících emigrace jeho rodiny do Německa. Dvanáctidílnou četbu na pokračování připravila Kateřina Reinerová. V režii Jana Uhrina účinkuje Oldřich Vízner.

Spisovatel a scénárista Karel Friedrich (1930) patří k českým autorům, kteří vlivem dramatických politických událostí sklonku šedesátých let odešli do emigrace, přičemž druhou polovinu svého osobního i tvůrčího života prožívá v zahraničí.

Po studiích dramaturgie a filmové vědy na filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění pracoval jako dramaturg v Československé televizi. Následovalo několik let zákazu práce v kultuře. Později byl redaktorem tehdejšího Státního nakladatelství dětské knihy (nynějšího Albatrosu). Po odchodu do exilu působil hlavně jako redaktor rádia Svobodná Evropa v Mnichově. Stal se i spoluzakladatelem exilového nakladatelství CCC Books - Czechoslovak Cultural Club, kde mu vyšel v sedmdesátých letech čtenářsky úspěšný soubor tragikomických povídek o životě v československém socialismu nazvaný Cvokárna (později napsal podobně laděné Rouhánky, aneb pohádky, pověsti a bajky z českého prostředí).

Karel Friedrich svou autorskou tvorbou i svým celoživotním postojem promyšleně, nápaditě a zároveň s humornou, často až krutou nadsázkou reaguje na složité peripetie právě prožívané doby. Tak je tomu i v jeho próze Malý Evropan, v níž vypráví příběh desetiletého českého chlapce Tomáše Pavláska. Klukovským očima, prostřednictvím Tomášova fiktivního deníku, autor nahlíží nejprve na dramatické události následující těsně po okupaci Československa v roce 1968 a vzápětí se odehrávající v prvních měsících emigrace jeho rodiny do Německa. Humorným způsobem zaznamenává problémy chlapcova postupného a mnohdy obtížného začleňování do nového prostředí.

Po odvysílání najdete jednotlivé díly k poslechu po dobu jednoho týdne na stránce Hry a literatura ve streamu.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.