Vzpomínky šachového velmistra Lubomíra Kaválka

15. září 2011

Lubomír Kaválek je jednou z největších osobností nejen našeho, ale i amerického a světového šachu. Narodil se 9. srpna 1943 v Praze. Po jedenáctiletce studoval na Vysoké škole dopravní v Žilině a na Fakultě novinářství Karlovy univerzity v Praze. Pracoval ve sportovních redakcích deníku Práce a Mladé Fronty. V roce 1965 se během půl roku stal z národního mistra mezinárodním mistrem a posléze velmistrem.

Hrál pouze čtyři mistrovství Československa. V roce 1962 se stal v devatenácti letech nejmladším československým přeborníkem.. O rok později se dělil o druhé a třetí místo s doktorem Filipem za vítězným Pachmanem a v roce 1968 se opět stal mistrem Československa v nejsilněji obsazeném mistrovství v dějinách československého šachu.

Po sovětské okupaci v roce 1968 odešel Lubomír Kaválek do emigrace. Nejprve žil dva roky v Německu, v roce 1970 odešel do USA, kde studoval slavistiku. Od roku 1973 se stal šachovým profesionálem a hned o rok později se dostal do první světové desítky. Vyhrál přes dvacet mezinárodních turnajů, například v roce 1965 ve Varně, v roce 1968 v Amsterdamu a v Haagu, v roce 1970 v Caracasu, v roce 1973 v Montille a Natanyi, v roce 1981 v Bochumi, a kvalifikoval se do čtyř mezipásmových turnajů. Reprezentoval mnohokrát jak Československo (v letech 1964 a 1966), tak později Spojené státy na šachových olympiádách. Jako vedoucí hráč amerického týmu získal jednu zlatou (Haifa 1976) a pět bronzových medailí, což je nejvíce ze všech amerických hráčů.

Během své šachové kariéry trénoval řadu významných šachistů, například světové kandidáty Roberta Hübnera, Yassera Seirawana a prvního asijského velmistra Eugena Torreho. Tři roky se věnoval Američanu Marku Diesenovi a jeho trenérem byl v době, když se stal dorosteneckým mistrem světa v roce 1977 před československým reprezentantem Lubomírem Ftáčnikem. Byl sekundantem Bobbyho Fischera v jeho památném vítězném zápase s Borisem Spasským v Rejkjavíku v roce 1972. Dovedl Nigela Shorta kandidátskými zápasy (mj. přes Anatolije Karpova) až k zápasu o titul mistra světa s Garri Kasparovem v Londýně 1993. V roce 1984 byl v Londýně trenérem a kapitánem týmu světa v zápase proti Sovětskému svazu.

Je vynikajícím šachovým organizátorem a žurnalistou. 24 let byl šachovým dopisovatelem a sloupkařem v deníku Washington Post (1986-2010), v současné době je šachovým reportérem internetového deníku Huffington Post. Přispívá do řady novin a časopisů a je autorem několika turnajových knih.

Pětidílné rozhlasové vzpomínky Lubomíra Kaválka připravil Jiří Vondráček.

autor: jvk
Spustit audio