Jaroslav Vrchlický: Noc na Karlštejně

Rozhlasová adaptace slavné veselohry Jaroslava Vrchlického, ve které zápletka točí kolem nelítostného výnosu císaře Karla IV. zapovídajícího všem ženám vstup na hrad Karlštejn. Inscenaci natočil již v roce 1956 režisér Jiří Horčička a do hlavních rolí obsadil Otomara Korbeláře, Jiřinu Petrovickou, Václava Vosku či Jana Pivce.

Jaroslav Vrchlický, vlastním jménem Prof. Emil Bohuslav Frída, Dr.h.c. (17. února 1853 Louny – 9. září 1912 Domažlice) byl český spisovatel, básník, dramatik a překladatel. Pseudonym pro něj vymyslel jeho přítel, známý lékař Josef Thomayer, když spolu ještě jako studenti navštívili na jaře rozkvetlé údolí říčky Vrchlice u Kutné Hory a on byl unesen nádhernou jarní scenérií.

Jaroslav Vrchlický

Studoval nejprve bohoslovectví a následně dějepis, filozofii a francouzskou literaturu, kterou později také překládal. Na studiích se seznámil s Zikmundem Winterem, Josefem Václavem Sládkem a Aloisem Jiráskem a spolu založili skupinu lumírovců (Jirásek záhy přešel k ruchovcům). Od roku 1875 působil jako tajemník a vychovatel synů hraběcí rodiny Montecuccoli-Laderchi v Meranu v Itálii.Po svém návratu působil jako učitel a roku 1877 byl jmenován tajemníkem na české technice, později se stal profesorem moderních věd a získal čestný doktorát.

00524106.jpeg

V roce 1901 ho, spolu s Antonínem Dvořákem, císař jmenoval členem Panské sněmovny říšské rady ve Vídni, zde vystupoval a obhajoval požadavek všeobecného hlasovacího práva. Jako člověk byl nesmírně činný, mj. byl členem Královské akademie v Padově, člen tovaryšstva polského v Paříži a samozřejmě čestným občanem mnoha českých měst. Na univerzitě přednášel literaturu, byl jedním z prvních členů České akademie věd. Byl nominován na Nobelovu cenu za literaturu. Jeho dílo obsahuje přes 200 svazků, mj. přes 80 básnických sbírek a 50 divadelních her.

Noc na Karlštejně napsal Vrchlický v roce 1884 a jako výchozí motiv mu posloužil známý nelítostný (byť historicky nepodložený) výnos císaře Karla IV. zapovídající všem ženám bez výjimky vstup na hrad Karlštejn. Ten se však v jediné noci pokusí obejít hned dvě ženy - sama královna Eliška Pomořanská a neteř purkrabího Alena. Rozhlasovou inscenaci podle Vrchlického veselohry natočil již v roce 1956 režisér Jiří Horčička a do hlavních rolí obsadil Otomara Korbeláře, Jiřinu Petrovickou, Václava Vosku či Jana Pivce.

autor: ČRo Vltava
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.