Wolfgang Hildesheimer: Balkánexpres aneb Ze života padělatele

16. červenec 2019

Chcete vědět, kdo opravdu namaloval Monu Lisu? Nebo jiné slavné obrazy? Poslouchejte ironickou komedii německého dramatika Wolfganga Hildesheimera. Hlavní roli osobitého „umělce“, který na cestě Balkánexpresem přijde o všechno a je pak nucen dostat se ze svízelné situace obratným podvodem, ztvárnil Miroslav Donutil. Dále hrají Jaroslava Kretschmerová, Antonín Molčík, Miroslav Etzler, Václav Mareš, Miroslav Táborský, Květa Fialová, Bronislav Poloczek, Vladimír Brabec a další.

Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Wolfgang Hildesheimer byl jedním z členů význačné literární Skupiny 47, která si za svůj cíl nevytkla nic menšího, než „mravní obrodu národa“. Členové skupiny ve svých dílech často řešili nacistickou minulost Německa a zobrazovali novou skutečnost mladé demokracie. Ve svých politických cílech se shodovali až do roku 1967, kdy je rozdělila názorová neshoda na radikální studentské hnutí.

Původním povoláním byl Hildesheimer malíř a grafik. Jako literát se začal uplatňovat kratšími povídkami a jako dramatik se obrátil k rozhlasu. Napsal řadu her, většinou komediálního a groteskního žánru. V roce 1955 získal rozhlasovou Cenu válečných slepců za hru Princezna Turandot.

Jeho prózy představují vrcholy německého písemnictví 20. století. Bestsellerem se stala próza Tynset s tématem bezútěšné osamělosti člověka, který ve světě kolem sebe neustále nachází stíny nacistické minulosti Německa. Čtenáři si oblíbili i Hildesheimerovy životopisné romány. A román Mozart byl prý jedním z inspiračních zdrojů slavného Formanova filmu Amadeus.

Rozhlasová hra Balkánexpres představuje Hildesheimera v jeho komediální poloze. Padělatel Robert Guiscard je přes svou zálibu v podvodech sympatický ironik, jenž koneckonců ke svým pohádkovým příjmům využívá chamtivosti a snobismu příslušníků společenské smetánky. Pokud spolu s ním nastoupíte do kupé Balkánexpresu, možná vám prozradí, kdo je skutečným autorem jednoho rozměry nevelkého portrétu visícího v pancéřované skleněné vitríně v Louvru.

Osoby a obsazení: vypravěč (Miroslav Donutil), Liana (Jaroslava Kretschmerová), potentát (Antonín Molčík), obchodník s uměleckými předměty (Emil Žák), strojvůdce (Miroslav Etzler), průvodčí (Václav Mareš), topič (Miroslav Táborský), stará dáma (Květa Fialová), ministr (Bronislav Poloczek), ministerský předseda (Vladimír Brabec), kníže Jaroslavl (Milan Stehlík), dějiny umění (Milan Friedl), dějiny umění (Olga Čuříková) a Pratt (Pavel Soukup)

Překlad: Miroslav Stuchl
Hudební improvizace: Petr Mandel
Dramaturgie: Jana Paterová
Režie: Ivan Chrz

Natočeno v roce 1997.

Spustit audio