Fritz Joachim Raddatz: Proces Ezry Pounda. V titulní roli Otomar Krejča

5. listopad 2019

K desátému výročí úmrtí významného českého divadelního režiséra a herce Otomara Krejči (6. 11. 2009) uvádíme rozhlasovou hru Proces Ezry Pounda. Krejča v ní propůjčil hlas americkému básníkovi, který po druhé světové válce čelil soudnímu procesu za podporu fašistických režimů během druhé světové války. Inscenaci natočil v roce 1994 režisér Josef Henke a vedle Otomara Krejči uslyšíte řadu dalších skvělých herců. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Nesporný umělecký přínos básníka Ezra Pounda literatuře 20. století je dodnes zastíněn jeho občanským selháním. Za aktivní podporu fašismu byl v roce 1945 postaven před soud a hrozil mu nejvyšší trest. Soudní líčení, při kterém v Poundův prospěch svědčila řada významných spisovatelů jako Robert Frost, Ernest Hemingway, T. S. Elliot nebo William Carlos Williams, přibližuje ve své dokumentární rozhlasové hře Proces Ezry Pounda německý novinář a dramatik Fritz Joachim Raddatz.

Kdo myslí ve velkých rozměrech, musí se ve velkých rozměrech i mýlit.

Martin Heidegger

Titulní part básníka v Raddatzově hře není lehký ani tzv. herecky vděčný. Přelíčení, při němž se veřejně probírá jeho morální integrita, tvůrčí východiska a především duševní zdraví, Ezra Pound po většinu času jen mlčky přihlíží ze soudní lavice. Režisér Josef Henke volil opravdu dobře, když roli v roce 1994 nabídl Otomaru Krejčovi, který udělal vlastní zkušenost s nekritickým uctíváním i všeobecným zavržením, včetně nutnosti konfrontovat se s vlastními omyly.

„Kdo myslí ve velkých rozměrech, musí se ve velkých rozměrech i mýlit“, nabízí se v souvislosti s Ezrou Poundem výrok filosofa Martina Heideggera. Právě v těchto intencích k Poundovi Krejča přistupuje, zvlášť v pasážích, kdy se dostává ke slovu básníkova umělecká výpověď. Vedle Otomara Krejči pak ve hře uslyšíte řadu dalších skvělých herců – Jaroslava Satoranského, Jiřinu Jiráskovou, Radovana Lukavského, Jiřího Lábuse, Eduarda Cupáka a další.

Osoby a obsazení: Ezra Loomis Pound (Otomar Krejča), Komentátor (Rudolf Pellar), Julien Cornell (Jaroslav Satoranský), Soudce (Josef Patočka), Dr. Wendell Muncie, psychiatr (Jaroslav Kepka), Dr. Kingová, psychiatrička (Jiřina Jirásková), James Laughlin, Poundův nakladatel (Jiří Lábus), Robert Frost, spisovatel (Radovan Lukavský), Norbert Miller, římský korespondent UPI (Martin Štěpánek), Matlack, zástupce vlády USA (Soběslav Sejk), Anderson, zástupce vlády USA (Jan Vlasák), Luce, šéf magazínu Life (Josef Červinka), Gladstone, novinář (Jan Novotný), Hlasatel rádia Řím (Vladimír Fišer), Halderman, vedoucí pařížské redakce Herald Tribune (Jiří Hanák), Robert L. Allen, svědek (Josef Henke), Ernest Hemingway, spisovatel (Jiří Zahajský), William Carlos Williams, básník (Miroslav Doležal), T. S. Eliot, básník (Eduard Cupák), Allen Ginsberg, básník (Jan Šťastný) a další

Překlad: Michaela Jacobsenová
Dramaturgie: Pavel Minks
Režie: Josef Henke

Natočeno v roce 1994.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.