Agatha Christie: Svědkyně obžaloby

5. březen 2015
Hra pro tento večer

Detektivka, ve které se advokát snaží přijít na kloub vraždě bohaté staré dámy.

Poslouchejte na Vltavě 5. března 2015 ve 20:00. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do středy 11. března 2015.


Leonarda Valea zatkli pro vraždu Emily Frenchové a přes jeho tvrzení, že je nevinen, se průběh vyšetřování vyvíjí v jeho neprospěch. Vale byl o čtyřicet let mladší než Emily, která do něj byla navzdory tomu tak velmi zamilovaná, že mu dokonce svěřila i spravování svých finančních záležitostí. Brzy nato ji nalezli zavražděnou.

Vale si je jistý, že ho zachrání milenka Romaine, protože mu dosvědčí, že se vrátil domů dřív, než došlo k vraždě. K jeho ohromení však Romaine nejenže odmítne takové alibi potvrdit, ale dá najevo, jak hlubokou nenávist vůči Leonardovi cítí. Romaine Leonardovo alibi nejen popře, ale ještě ke všemu před soudem prohlásí, že když se vrátil domů, měl šaty potřísněné krví.

Valeův právní zástupce pan Mayherne čelí chmurnému osudu, který hrozí jeho klientovi, nicméně se mu podaří obrátit porážku ve vítězství, když se mu do rukou dostane důkaz nedocenitelné hodnoty.

Od narození slavné britské autorky kriminálních příběhů uplyne letos v září 125 let.


Osoby a obsazení: advokát Mayherne (Soběslav Sejk), Leonard Vale (Ladislav Bambas), paní Frenchová (Hana Bauerová), Harvey (Jiří Šesták), Romaine (Daniela Bambasová), soudce (Jan Trnka), Mayhernová (Jiřina Petrů) a další.

Autorka: Agatha Christie Dramatizace: Oldřich KnitlDramaturgie: Josef HlavničkaRežie: Otakar Bílek

Nastudovaly České Budějovice v roce 1993.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.