Alek Popov: Small woman

6. květen 2014

Výběr z humoristických povídek ze sbírky Zelný cyklus současného bulharského spisovatele. Jeho hrdinové se ocitají v groteskních, často až absurdních situacích, které mají zajímavou, nečekanou pointu.

Velká část z jedenácti povídek sbírky Zelný cyklus satiricky odráží dynamiku raného postkomunistického období, kdy se ve víru společenských změn nebezpečně blízko sebe ocitají ideály a nelítostná realita, vznešené s nízkým, kdy forma a obsah se radikálně liší a vše je nasáklé trapností, absurditou a nedůstojností.

Intelektuál se těší z pozvání na konferenci, které se účastní jeho oblíbený filozof Jacques Derrida, aby po dvou týdnech smolení referátu doslova „narazil“; a pravděpodobně nejsmutnější příběh je ten o muži, který se švindlem dostane na studijní stáž do New Yorku, aby se propadl do naprostého pekla.

Povídky Aleka Popova, jednoho z nejznámějších současných bulharských spisovatelů, ukazují v groteskně zvětšené podobě situace, do nichž se dostáváme my všichni, kteří jsme se „vrátili do Evropy“ ze světa za železnou oponou.

Hlas Aleka Popova je hlasem bulharských intelektuálů, on sám absolvoval elitní klasické gymnázium v Sofii a vystudoval filologii na Sofijské univerzitě. Poté pracoval v Národním muzeu literatury a působil také jako diplomat (byl kulturním atašé na bulharském velvyslanectví v Londýně). V současné době je ředitelem Domu dětské knihy a hlavním redaktorem časopisu Rodný jazyk.


Autor: Alek PopovPřeklad: Ivana SrbkováPřipravila: Eva Willigová

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.