Alice Munroová: Nepřítel, přítel, ctitel, milenec, manžel

5. říjen 2014

Četba na pokračování z novely kanadské spisovatelky, nositelky Nobelovy ceny.

Třídílnou četbu poslouchejte na Vltavě od 5. října 2014 vždy v 18:30.


Nobelovu cenu za literaturu v roce 2013 získala Alice Munroová proto, že je „mistryní současné povídky“, jak říká oficiální zdůvodnění. A i sama spisovatelka uvedla pro televizní stanici CBC, že udělení Nobelovy ceny „přiměje lidi vidět povídku jako důležité dílo a nikoli jen něco, čím se zabýváte, než napíšete román“.

Munroová se narodila na farmě v malém městě Wingham v jihozápadním Ontariu. Její schopnost detailního pozorování dobře známého venkova a maloměsta, vnímavé studie nenápadných postav, to všechno během let postupně vytvořilo jemně prokreslené dílo mapující život „obyčejných lidí“ autorčina rodného kraje.

V centru povídek stojí především ženské hrdinky prožívající zdánlivě poklidné životy, pod jejichž povrchem probíhá mohutný vývoj hlubokých prožitků a silných emocí, vedoucí k dramatickému rozuzlení a prudkému, překvapivému zvratu.

Munroová velmi brzy zjistila, že právě v malém, skromném formátu povídky spočívá podstata jejího talentu a její nejsilnější spisovatelská zbraň. Zdá se, že Nobelova cena potvrdila letité autorčino přesvědčení, že povídka je plnohodnotným žánrem, svébytnou literární formou schopnou plného vyjádření lidské a umělecké zkušenosti v její celistvosti.

Z díla Alice Munroové jsme připravili třídílnou četbu na pokračování – titulní povídku z knihy Nepřítel, přítel, ctitel, milenec, manžel. Munroová postupně jde s několika zcela rozdílnými postavami a velmi pozvolna odkrývá zápletku.


Účinkují: Eliška Balzerová, Petr Motloch a Valérie Zawadská

Autorka: Alice MunroováPřeklad: Alena Jindrová-Špilarová Pro rozhlas upravila: Dagmar OravováRežie: Ivan Chrz

autor: Michal Bureš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.