Alois Jirásek: Jan Hus

4. červenec 2015

Historické drama o právu na spor při hledání pravdy.

Poslouchejte na Vltavě 4. července 2015 ve 14:00. Po odvysílání se drama objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do soboty 11. července 2015.


Rozhlasovým zpracováním Jiráskovy hry z roku 1952 v režii Přemysla Pražského ožije vltavské Rozhlasové jeviště v sobotu předcházející husovským oslavám v pondělí 6. července.

Alois Jirásek odmítl licence v zájmu dramatické stavby, z autentického materiálu vybíral tak, aby vzniklo srozumitelné podobenství. Aktualizoval Husovo spojení s lidem, vůli k demokratizaci vzdělání a právo na spor při hledání pravdy. Rekonstruoval kostnická slyšení Jana Husa s pomocí autentických pramenů a důraz položil na spor mezi osobností a poznáním, jehož se dobrala a mezi mocí.


Osoby a obsazení: Mistr Jan Hus (Otomar Krejča), Mistr Štěpán z Pálče (Václav Voska), Petr Zmrzlík ze Svojšína, královský mincmistr (Bohumil Záhorský), Anna z Frimburka, jeho žena (Jindra Hollmanová), Jan z Chlumu, králův dvořenín (Karel Pavlík), Mikeš Divoký z Jemniště, král. dvořenín (Josef Beyvl), Václav z Dubé (Bedřich Bobek), Vok z Valdštejna, řečený Voksa (Karel Třešňák), Jan, řečený Peklo, střídník u sv. Jiljí (František Kreuzman), Václav Tiem, děkan pasovský, papežský komisař (Erik Zámiš), Kussenpfenning, purkmistr Starého Města pražského (Otto Čermák), Oswald Roll, rychtář (Artuš Kalous), Paní Žofka ze Zderazu (Julie Charvátová), Ondřej Polák, krejčí (Ladislav Kulhánek), Sigmund, král římský a uherský (Josef Kotapiš), Pierre d' Ailly, kardinál (Bohuš Hradil), Zabarella, kardinál (Josef Červinka), Jan Wallenrod, arcibiskup rižský (Felix le Breux), Augšpurský biskup + mnich (Václav Špidla), Lodžský biskup (Vladimír Leraus), Generál cisterciáků (Josef Vošahlík), Michal, prokurátor de Gausis fidel, dříve farář u sv. Vojtěcha (Rudolf Hrušínský), Martin, student (Karel Richter), Marta, jeho žena (Jaroslava Vacková), Maří, vdova (Štěpánka Holečková), Žena (Jaroslava Adamová), Bernart, mladý kantor (Josef Chvalina), Henslin Schadernich, mladý měšťan ze Starého Města (Ludvík Pompe) a další

Autor: Alois JirásekDramaturgie: Dalibor ChalupaHudba: Oldřich LetfusRozhlasová úprava a režie: Přemysl Pražský

Natočeno v roce 1952.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio