Ambrose Bierce: Majorovo vyprávění

12. leden 2014

Válečná povídka, ve které nechybí černý humor.

Na přelomu roku 1913 a 1914 zmizel americký spisovatel Ambrose Bierce beze stopy v Mexiku, kde přes svůj pokročilý věk působil jako válečný zpravodaj. Mexická občanská válka nebyla jeho první podobnou zkušeností.

Bierce měl za sebou drsné zážitky z války Severu proti Jihu, které inspirovaly jeho nejslavnější prózy, například povídku Případ na mostě přes Soví řeku.

Sté výročí smrti Ambrose Bierce vám připomeneme povídkou Majorovo vyprávění. Na rozdíl od jeho ostatních válečných próz není tak drastická, ale za lehkým tónem a černým humorem se skrývá silné protiválečné poselství.


Účinkuje: Přemysl Rut

Překlad: Jan Zábrana Připravila: Hana Soukupová Režie: Luboš Koníř

autor: Hana Soukupová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.